Sokkal több villamosmérnökre lenne szüksége a gazdaságnak, mint ahányan a felsőoktatási intézményekben végeznek, így e szakma képviselőinek várhatóan a következő években sem lesz gondjuk az elhelyezkedéssel. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK) ipari szakemberek bevonásával, több évtizedes oktatási és nemzetközi tapasztalattal, kiválóan felszerelt, esetenként egyedülálló laborokkal olyan korszerű tudással rendelkező villamosmérnököket képeznek, akik diplomájuk megszerzése után azonnal bevethető munkaerőként jelennek meg a munkaerőpiacon.  A siker titka nem csupán a villamosmérnökök az utóbbi évtizedekben növekvő társadalmi megbecsülésének köszönhető, hanem annak is, hogy a PTE MIK-en gyorsan reagáltak a képzés változó igényeire.

„A pécsi villamosmérnök-képzés erős elméleti alapokon nyugvó, gyakorlatorientált képzés. Széles körű ipari tapasztalattal bíró, felkészült oktatók tanítják a villamos szakmai tantárgyakat, emellett korszerű infrastrukturális háttérrel rendelkezünk. Az oktatást többek között méréstechnikai, villamosenergetikai, robottechnikai, hajtástechnikai, elektronika labor is szolgálja, a felsőoktatási intézmények közül csak nálunk található meg a berendezések elektromágneses sugárzásának speciális mérését lehetővé tevő GTM cella. Örömünkre az angol nyelvű képzésünk első évfolyama épp ebben az évben végez, amellyel reményeink szerint a nemzetközi villamosmérnök-képzésbe is sikerül beírnia magát intézményünknek” – mondja dr. Kvasznicza Zoltán, a PTE MIK villamosmérnöki szak vezetője. A pécsi villamosmérnök-képzés keretében az országban az elsők között indították el a duális képzést, amihez kapcsolódóan külső tanszéket hoztak létre az E.ON Dél-Dunántúli Áramhálózati Zrt.-vel. Így a hallgatók vállalati környezetben szereznek szakmai tapasztalatot, valós projektekben dolgoznak valódi feladatokon, megismerkednek a vállalati kultúrával, ami a munkába lépéskor jelentős előnyt jelent a végzősök számára. A képzésbe a piacvezető ipari vállalkozások szakembereit is bevonják, ők több évtizedes tapasztalatukat adják át leendő kollégáiknak. 

A pécsi karon két specializációt választhatnak a villamosmérnök hallgatók: a létesítmények villamosítása és automatizálása, valamint a beágyazott mikroszámítógépes rendszerek specializációt. Előbbi az új kor új kihívásaira reagál, azon túl, hogy a hallgatók megismerkednek a méréstechnikával, az elektronikával, a villamos gépekkel, az irányítástechnikával, az energiaellátással, az elektromágneses összeférhetőséggel stb., épületinformatikával is foglalkoznak, hiszen az egyre sokasodó okosépületek az energiaellátástól az épületinformatikáig terjedő komplex tudást kívánnak. A beágyazott mikroszámítógépes rendszerek specializáció a háztartási gépek elektronikájától a robottechnika elektronikájáig számos területet foglal magában. A jövő mérnökei a mikroelektronikai rendszerek ismerete, ezek programozása mellett a beágyazott programozáshoz kapcsolódó ismereteket is elsajátítják. A szak kiváló kapcsolatot ápol a Paksi Atomerőművel, az E.ON-nal, a BAT-tal, a dél-dunántúli cégekkel, amely vállalkozások jelentősen hozzájárulnak az oktatás magas színvonalához.

A két specializációhoz kapcsolódóan figyelemre méltó kutatások zajlanak a villamos szakon: az egyik fő irány a villamosenergia-minőség mérése, a vezetett és sugárzott zavarok vizsgálata, a másik pedig a roncsolásmentes méréstechnikai kutatások. Érdekes, aktuális téma a napkövetős napelemparkok optimális elhelyezésének elemzése, illetve az okosépületekhez kötődő épületirányítási rendszerek modellezése az optimális energiafelhasználás szempontjából. A beágyazott mikroszámítógépes rendszerek specializáció keretében az utóbbi évtizedekben igen elterjedt intelligens rendszerek hardver- és szoftvermegoldásainak kutatása és fejlesztése zajlik.

A PTE villamosmérnök hallgatói nem csak a régióban, hanem országosan, sőt nemzetközi szinten is megállják a helyüket. A tudományos diákköri versenyek mellett sikerrel vesznek részt a kifejezetten mérnökhallgatóknak szóló szakmai versenyeken. Hosszú éveken keresztül minden alkalommal a magyarországi egyetemek hallgatóinak kiírt irányítástechnikai verseny dobogójának tetején álltak a pécsi diákok. Néhány éve ők nyerték meg egy rangos robottechnikai verseny hazai vetélkedőjét, két alkalommal a világversenyre is kijutottak, ahol a 4., illetve 3. helyen zártak. Amellett, hogy Pécsett nincs kifejezetten a járműiparhoz köthető képzés, a leendő villamosmérnökök számos járműépítési versenyen is részt vesznek szinte minden évben dobogós helyezéseket elérve. Jó eredményeikhez bizonyára a képzéshez kötődő nemzetközi kapcsolatok is hozzájárulnak.