A koronavírus-járvány megfékezésének egyetlen hatásos módja a vakcina lesz, vélik orvosok, tudósok és politikusok egyaránt. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a magyarok többsége is kezdi ezt belátni, ugyanis drasztikusan változtak az oltással kapcsolatos számok.

Amíg december elején csupán a lakosság 15 százaléka felelte azt, hogy ha elérhető lesz, akkor beadatja magának a Covid-19 elleni vakcinát, addig a legfrissebb adatok már azt mutatják, hogy a társadalom 40 százaléka kész beoltatni magát. Ráadásul decemberben még azok voltak többségben, akik nem szerettek volna vakcinát (36 százalék), ma már kevesebb, mint a társadalom negyede gondolkozik így (24 százalék).

Megfigyelhető, hogy hétről-hétre fokozatosan csökken a nemek, és nő az igenek aránya. Ez pedig fontos, ugyanis kizárt, hogy megfelelő oltottság nélkül akármilyen újra nyitási szándékról is beszéljünk, derül ki a kormányzati kommunikációból. Ugyanakkor ha minél előbb, minél több ember kapja meg a koronavírus elleni védőoltást, annál hamarabb kaphatjuk vissza a korábbi életünket, annál hamarabb nyithatnak ki ismét az iskolák, színházak, mozik, éttermek, annál előbb menekülhetnek meg a bajba jutott vendéglátósok is.