Hétfőn a Facebook közleményben jelentette ki, hogy ezentúl sokkal szigorúbban jár el a felületén megjelenő oltásellenes tartalmakkal szemben – értesült róla a hvg.hu.

Ezzel az intézkedéssel azt szeretnék elérni, hogy kevesebb vakcinákkal kapcsolatos álhír keringjen a közösségi oldalon, a felhasználók pedig valódi, hiteles információkhoz jussanak.

Ennek érdekében az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) egyeztetve arra az elhatározásra jutottak, hogy minden olyan poszt törlésre kerül a Facebookon és az Instagramon, amiben az szerepel, hogy:

  • a COVID-19 járvány ember által alkotott jelenségként van feltüntetve,
  • az oltások nem hatékonyan képesek megakadályozni azt a betegséget, amelynek megvédésére hivatottak,
  • biztonságosabb a betegség megszerzése, mint az oltás,
  • az oltások mérgezőek, veszélyesek vagy autizmust okoznak.

A közegészségügyi szakértők által hamis posztok már december óta törlésre kerültek, azonban hétfőtől szigorúbban, a Facebook belső elbírálása alapján törlik az ezzel kapcsolatos hirdetéseket.

„Azonnal megkezdjük ennek az irányelvnek a betartatását, különös tekintettel azokra az oldalakra, csoportokra és fiókokra, amelyek megsértik ezeket a szabályokat” – áll a közleményben.

Kiemelik, hogy azok, akik ismételten posztolják a már korábban a Facebook által törölt tartalmakat, végleges kizárásra számíthatnak.