Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint, viharos széllel érkezik a lehűlés, a Dunántúlon estétől már fagyos lesz az idő, havazás kezdődhet, melyhez szélvihar is társul. A szél Baranya megyében 80 km/h feletti széllökésekre is lehet számítani.

Az előrejelzések szerint várható széllökések miatt kérjük, hogy az otthonuk, illetve ingatlanjaik környékéről gyűjtsék össze és vigyenek szélvédett helyre minden olyan tárgyat, amit a szél felkaphat. Viharos erejű szél esetén haladjanak távol a fáktól, épületektől, hogy a letört ágak, cserepek, épülettörmelékek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést. Gépjárműveikkel lehetőség szerint ne parkoljanak fák közelében!

Az időjárási körülmények miatt várhatóan megváltoznak az útviszonyok. Azt tanácsoljuk, hogy útnak indulás előtt ellenőrizzék a jármű műszaki állapotát és felszereltségét! A közúti közlekedés során csúszós, jeges utakra, a változó időjárási körülményekre, a hótorlaszokra, elzárt útvonalakra, szűk látótávolságra, valamint kényszermegállásokra lehet számítani. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont. Javasoljuk, hogy a gépkocsiban tartsanak többek között takarót, jégkaparót, jégoldó folyadékot, elsősegélycsomagot, elemlámpát és indítókábelt! 

Havas időben csúszós, jeges utakkal, lezárt útszakaszokkal és csökkent látótávolsággal kell számolni, ezért időben induljanak útnak, s számoljanak azzal a lehetőséggel, hogy a megszokottnál jóval lassabban tudnak csak haladni. Arra is fel kell készülni, hogy az autó elakadhat. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre.

Aki bajbajutott járművet lát, vagy segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot. A téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit!

Használják a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t!

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashat.