A Szállás.hu felmérést készített a magyarok körében az idei nyárra tervezett vakációjukról. A Pécsma a portál MTI-hez eljuttatott közleménye alapján hívta fel a figyelmet arra, hogy 10 magyarból 9 is tervez valahova utazni 2021-ben.

A koronavírus járvány erősen megtépázta az idegenforgalmat, a szektor szinte csak vegetál az elmúlt hónapokban. A folyamatosan változó helyzet nem könnyíti meg a nyár tervezését, ennek megfelelően a válaszadók kétharmada csak belföldi nyaralásban gondolkodik. Mindössze egyharmad tervez külföldre is menni, igaz, ehhez fogadó ország is kell.

A kutatást január végén készítette a Szállás.hu, ugyanakkor azt elismerik, hogy az nem volt reprezentatív. Így ugyan nem mondható, hogy az egész ország lakosságára jellemzőek a válaszok, azért a trendek jól kiolvashatóak belőle. Ez alapján örömtelinek mondható, hogy a Balaton mellett Pécs is rendkívül népszerű úticélnak számít. Sokan mennének Egerbe, Hévízre, az Őrségbe vagy éppen a Tisza-tóhoz is.

Az online végzett kutatás kiemelte, hogy ebben a rendkívüli helyzetben a szállásadók is rugalmas feltételeket kínálnak. Sok helyen nem kell előleget fizetni, le lehet mondani vagy éppen módosítani a foglalást. Ezek mind sokat segítenek a vendégek becsábításához, hiszen a mostani helyzetben sajnos sokszor jöhet közbe olyan nem várt esemény, ami miatt a nyaralást el kell tolni.

A szállástípusok közül a hotelek a legkelendőbbek, a válaszolók 34 %-a ilyet foglalt, de az apartmanok és a panziók is népszerűek.

Érdekesség, hogy a kutatást kitért arra is, hogy az utazás kedvéért hajlandóak lennének-e a magyarok beoltatni magukat. Ez alapján a többség akár belföldi nyaralás kedvéért is átesne az oltáson, 35 % viszont még nem tudja, hogy mit tenne, ha például kötelezővé válna az oltás az utazáshoz.

Forrás: Pecsma.hu