A hétvégi csikorgó reggeleken a fenti képhez hasonló szépséges jégvirágokat fotózhatunk, miközben a fagyos szélben sóhajtozunk, hogy meddig is tart ez még? Nos , először is, nézzünk csak mit ígérnek számunkra az évszázados megfigyeléseken alapuló népi időjárás jóslások, aztán a modern meteorológia.

Február 14-én, Bálint napjához kapcsolódóan azt tartja a népi hagyomány, hogy amennyiben napközben a verebek hangos csivitelését halljuk, akkor ők bizony a közelgő jobb idő eljövetelét hirdetik. Viszont, ha hideg, száraz időt hoz a szerelmesek napja, akkor reménykedhetünk, hogy az idei év jó termést hoz.

Juliannák neve napjához is kötődik sok éves népi megfigyelés, mely szerint február 16-án, nagy a valószínűsége a hóesésnek. A népi időjóslás úgy tartja, hogy ezen a napon Julianna megrázza a dunnáját.

Zsuzsanna napon a pacsirták énekére kell figyelnünk, mert ha dalolnak, akkor enyhe az idő, vagyis hamarosan vége a hideg télnek. Viszont a hideg időben befagy a pacsirták szája, akkor még ne tegyük el a hólapátot, mert sűrűn kell használni. A pacsirták repülésére is figyelnünk kell ezen a napon, mert ha alacsonyan repülnek, közel a földhöz, akkor még hideg napok várnak ránk.

Orvosmeteorológia:

Nem meglepő, hogy az előttünk álló hétvégén erős hidegfronti hatás terheli majd a szervezetünket. A hidegre érzékenyeknél várható tünetek: a tartós, migrénes fejfájás, ingerlékenység, alvászavar, koncentrációs problémák. Sajnos az a tapasztalat, hogy előreláthatóan erősödni fognak a krónikus betegségben szenvedők tünetei. Figyeljünk magunkra, mert vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet, nem ritkán az ízületi fájdalmak is felerősödnek.

Szombat:

Szélcsendes, derült éjszaka után hajnalban kemény fagyokra ébredhettünk -12 fok köré csökkent a hőmérséklet. Napközben több órás napsütésre, napos időre, friss, fagyos levegőre készüljünk fel. Sapka, sál, kesztyű, mert a nappali hőmérséklet sem emelkedik 0 fok fölé, többnyire a -2 foknak is örülni fogunk.

Vasárnap:

A hét utolsó napján is kitart a hideg, napos, enyhén szeles idő. Kellemesebb érzetet ad, hogy a legtöbb helyen tapasztalható tartós napsütés. Éjjel továbbra is az erős fagyok hódítanak, napközben viszont ezen a napon is a fagypont közeli maximumokra kell felkészülnünk.

Hétfő:

A csikorgató, fagyos hideg továbbra is uralja az éjszakát, a szél viszont a nappalokat. Hétfőn még szinte egész nap örülhetünk a napsütésnek, igaz mindezt 0 fok körüli hőmérsékletben tehetjük meg. Némi enyhülést hozhatnak az utána következő hétköznapok. Figyeljük csak meg jól, hogy milyen szép is mikor Julianna megrázza odafönn a dunnáját.

Forrás: koponyeg.hu, idokep.hu