Megvannak a nevek, ők lesznek Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével megalakuló Vidékfejlesztési Kormánybizottság tagjai:

Nagy István agrárminiszter, Stumpf István, a felsőoktatási modellváltással, Navracsics Tibor, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztésével és Lázár János, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság által ellátott állami feladatok koordinálásával foglalkozó kormánybiztos is tagja lesz a miniszterelnök vezetésével megalakuló Vidékfejlesztési Kormánybizottságnak – írja a hvg.hu.

Feladatuk közé fog tartozni Magyarország tíz évre szóló mezőgazdasági, vidékfejlesztési és élelmiszeripari stratégiájának kialakítása. Konkrétabban ők fogják majd meghatározni a megvalósításhoz szükséges intézkedéseket, és nekik kell gondoskodniuk arról is, hogy az agráriumnak szánt hazai és a hozzá kapcsolódó európai uniós fejlesztési források valóban a mezőgazdaság érdekét szolgálják illetve, hogy végső sorban arra is használják fel őket.

A Vidékfejlesztési Kormánybizottság felállításának a közvetlen célja az, hogy versenyképessé és vonzóvá tegye a magyar agráriumot. Mellette feladatul kapta, hogy európai léptékben is megerősítse a magyar közép- és felsőfokú agrárképzést. Az elvárt feladatok köréről Lázár János beszélt nemrégiben egyik, a 24.hu-nak adott interjújában:

A kormánybizottságnak többek között elő kell készítenie, hogy helyreálljon Magyarország nemzeti önellátó képessége. Hazánk előreláthatóan ezzel is fokozni tudja az egy évtizede tartó szuverenitását, erősödését. Az elvárt intézkedések másik célja, hogy bővítse a nagyvárosokon kívül élő honfitársaink életlehetőségeit, hogy ösztönözze és támogassa Magyarország Kárpát-medencei szellemi és gazdasági szerepének megerősítését.

Forrás: hvg.hu, 24.hu

Fotó: pixabay.com