Joe Biden, az Egyesült Államok következő elnöke elkötelezte magát a párizsi klímaegyezményhez történő visszatérés mellett. Az Egyesült Államok Donald Trump elnöksége alatt kilépett az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklésével és annak pénzügyi következményeivel foglalkozó egyezmény aláírói közül.

A kilépés pont az elnökválasztás másnapján lépett életbe. Erre válaszul Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje még aznap kijelentette, hogy ismét csatlakozni fognak a klímaegyezményhez, pedig akkor még nem dőlt el, ki lesz az USA 46. elnöke.

Ma a Trump-kormány hivatalosan is kilépett a párizsi klímaegyezményből. Pontosan 77 nap múlva egy Biden-kormány ismét csatlakozni fog hozzá”

– írta akkor Twitter-bejegyzésben Joe Biden.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) emlékeztetett rá, hogy Biden korábban több olyan tervet felvázolt, amely 1700 milliárd dollárt szánna arra, hogy az Egyesült Államok 2050-ig klímasemlegessé tegye a gazdaságát. Kilátásba helyezte emellett a megújuló energiaforrások támogatását és általában a környezetvédelmi intézkedések erősítését is.

„A járvány, a gazdaság, a klímaváltozás és a rendszerszerű rasszizmus kezelésére kapunk megbízatást” – jelentette ki Joe Biden még a pennsylvaniai győzelem előtti éjjel.

Donald Trump kormánya az elmúlt években mindent megtett a már elfogadott környezetvédelmi szabályozások lebontásáért. Döntéseiket azzal indokolták, hogy a klímavédelmi célkitűzések gátolják az üzleti világot és ezzel előnyhöz juttatnak más országokat az Egyesült Államokkal szemben. (Via Ökopolisz Alapítvány)

fotó: Freepik.com