Dél-Korea hírszerző ügynöksége szerint Észak-Korea nemrégiben a koronavírus elleni oltásokkal és kezelésekkel kapcsolatos információkat próbált ellopni a Pfizer Inc. meghackelésével – tájékoztatta a dél-koreai nemzeti hírszerző szolgálat a szöuli törvényhozókat kedden egy zártajtós ülésen.  

A hírügynökség szerint tavaly észak-koreai hackerek kibertámadást intéztek több olyan dél-koreai egészségügyi szervezet ellen, amelyek a koronavírus elleni vakcina előállításán dolgoznak, de állításuk szerint a behatolási kísérleteket Szöul sikerrel elhárította.

A Microsoft szoftvervállalat ugyancsak novemberben azt közölte, hogy Oroszországnak és Észak-Koreának dolgozó hackerek megpróbálták feltörni hét – köztük kanadai, dél-koreai és amerikai – gyógyszergyártó cég adatbázisát. A közleményben az állt, hogy a Zinc és Cerium nevet viselő észak-koreai csoportok, valamint a Fancy Bear nevezetű orosz csoport voltak a felelősök. A Kreml tagadta, hogy más országok vakcinakutatását célozták volna meg. Ekkor a Microsoft figyelmeztetett, hogy míg a betörési kísérletek közül sok kudarcot vallott, némelyik sikeres volt.

A Pfizer és német partnere, a BioNTech később azt közölte, hogy az oltóanyag-fejlesztésükkel kapcsolatos dokumentumokat az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ellen célzott internetes támadással próbálták megszerezni. Mindehhez hozzátéve, hogy a saját rendszereik egyikét sem sikerült a hackereknek feltörnie.

Noha Észak-Korea még nem jelentett egyetlen koronavírus-esetet sem, az országnak azonban a következő hetekben kétmillió adag az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxford Egyetem által közösen kifejlesztett vakcinát kell kapnia a COVAX program keretén belül, amit az alacsony és közepes jövedelemmel rendelkező országok ellátására hoztak létre.

Észak-Korea tavaly januárban zárta le határait, nem sokkal azután, hogy a vírus megjelent a szomszédos Kínában. Kim Dzsongun többször is hangsúlyozta, hogy az országnak nincs egyetlen koronavírus-esete sem, bár külső szakértők kétségbe vonják ezeket az állításokat, ugyanis az ország aktív kereskedelmet folytatott Kínával és a személyes kontaktusok száma sem volt elenyésző a tavaly év eleji lezárások előtt.

Ri Szldszu, Kim Dzsongun felesége több mint egy év után jelent meg nyilvánosság előtt a néhai diktátor Kim Dzsongil születésnapjának tiszteletére adott koncerten. Távolléte a nyilvános szerepléstől spekulációkat váltott ki, sokan úgy gondolták, hogy gyermeket vár, vagy beteg, de dél-koreai híresztelések szerint a koronavírus járványtól való aggodalom miatt maradt távol.

Jóllehet, az önálló elszigeteltség tovább növelte az ország gazdaságára nehezedő nyomást, ami fokozza annak sürgősségét, hogy mielőbb megtalálják a betegség kezelésének módját, a Szabad Európa szerint egészségügyi szakértők úgy vélik, hogy Észak-Korea inkább eladná az ellopott know-how-t és kezelési protokollt, mintsem saját vakcinát fejlesztene ki.

A pandémia kezdete óta világszerte nőtt az egészségügyi szervezetek és a gyógyszergyártók ellen elkövetett kibertámadások száma, több hackercsoportot kormányok finanszíroznak, így próbálva megszerezni a legújabb kutatási eredményeket.

A Pfizer egyelőre nem kommentálta az esetet, és az sem ismert, hogy a dél-koreaiak által azonosított támadás összefügg-e az EMA ellen elkövetett 2020. decemberi kibertámadással, továbbá az sem, hogy sikerült-e a kiberbűnözőknek a művelet.