A Republikon Intézet végzett el egy felmérést, ami alapján akár az egyéni körzetek kétharmadában is nyerhet az ellenzék, igaz ehhez időben elkezdett, jól felépített kampányra lesz szükségük.

Korábban már mi is foglalkoztunk a témával, hogy a közösen induló, minden körzetben egy jelölttel kiálló ellenzék hány helyen nyerhet, mi a 2018-as adatokból indultunk ki, a Republikon a 2019-es önkormányzati választást is belevette a képletbe.

Az elemzés öt kategóriába sorolta a választókörzeteket. Az első az, ahol már 2018-ban is nyertek a nem kormánypárti jelöltek, ebből tizenöt volt. A második halmazt azok a körzetek tették ki, ahol a Fidesznek egyébként nem volt 50 százalék feletti többsége, de nyertek, mivel az ellenzék felaprózódott (például Baranya kettő ilyen volt), ebből nem kevesebb, mint 37 van. A harmadik kategória a „nagyvárosi vonzáskörzetű OEVK-k” voltak, ennek lényege, hogy az önkormányzati választásokhoz hasonlóan a nagyvárosok környékén élő települések is az ellenzék felé húzhatnak, Szigetvárt például ide sorolták, kilenc másik ilyen körzettel. Maradt tizenegy billegő, és harmincnégy nehezen nyerhető OEVK.

Sárga a Fideszé, a kék nyerhető az ellenzék számára, a fehér billegő. Forrás: Republikon Intézet

Ahogy ők fogalmaznak:

„Az elemzés során a Republikon 72 olyan egyéni választókerületet azonosított, ahol egy idejében elkezdett, jól felépített kampánnyal győzhetnek az ellenzéki jelöltek. A 2018-as választási eredményekhez képest ugyanis maga az ellenzéki együttműködés ténye, továbbá az előválasztás által generált érdeklődés, a választói mozgósítás, valamint a Fidesz-KDNP kormányzásával szembeni elégedetlenség is okozhat trendfordulókat 2022-re.”

Ez persze egy meglehetősen optimista képlet, a valóság ennél vélhetően kevésbé lesz kedvező az ellenzék számára, azonban az tény, hogy ha minden körzetben megvalósul az egy az egy elleni harc, és sikerül alkalmas, tisztességes, felkészült és lehetőleg feddhetetlen múltú jelölteket találni, akkor valóban rengeteg körzetben győzhető lesz a Fidesz.

A teljes elemzést valamennyi ábrával együtt ITT tudja megtekinteni.