A járvány harmadik hulláma már zajlik Magyarországon, hiszen a stagnálás után újra emelkedni kezdett a napi és az aktív fertőzöttek száma is – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelő operatív törzs csütörtöki online tájékoztatóján.

2853 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, a beazonosított fertőzöttek száma 394 023-ra nőtt. Elhunyt 104, többségében idős, krónikus beteg, az elhunytak száma 14 035-re emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 301 363, az aktív fertőzöttek száma 78 625. 4021 koronavírus-fertőzött beteget ápolnak kórházban, közülük 332-en vannak lélegeztetőgépen – közölte az országos tiszti főorvos.

Eddig 365 021-en kaptak védőoltást, közülük 141 023-an már a második oltáson is túl vannak. Az e heti oltási terv szerint folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon a Pfizer és Szputnyik V vakcinákkal, a háziorvosok pedig folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca vakcinával. Emellett

több idősotthonba is visszatérnek az oltócsapatok, valamint folytatódik az egészségügyi dolgozók második körös oltása is.

A Sinopharm vakcina kezelése lényegesen egyszerűbb, mint a Pfizeré, mivel ezt az oltóanyagot 2–8 fokon kell tárolni. Az is könnyebbséget jelent, hogy az oltóanyagok injekciós tűkben érkeznek, így az ampullák beosztására sem kell már időt fordítani – emelte ki az országos tiszti főorvos.

Csütörtökön a késői órákban érkezik egy AstraZeneca-szállítmány. Eredetileg 88 ezer adagot vártak, ezzel szemben azonban kevesebb, 83 500 érkezik, amely 41 750 ember beoltására elegendő. Ezzel a szállítmánnyal oltanak a jövő héten.

A járvány harmadik hulláma már zajlik Magyarországon,

hiszen a stagnálás után újra emelkedni kezdett a napi és az aktív fertőzöttek száma is – válaszolt újságírói kérdésre Müller Cecília.

Mivel megemelkedett a fertőzöttek száma, három helyen ismét szolgálatba álltak a szűrőbuszok,

a Liszt Ferenc repülőtér parkolójában, a Papp László Budapest Sportaréna F1-es bejáratánál és a Deák Ferenc téri piac mellett.

A buszok 9 és 17 óra között várják azokat a betegeket, akiket a háziorvosuk előjegyzett koronavírus-szűrésre. Akinek pozitív lesz az eredménye, haladéktalanul haza kell térnie, és karanténba kell vonulnia.

A legfrissebb hatósági intézkedések

  • 182 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot;
  • 138 személlyel szemben azért, mert a közterületen nem viselték a maszkot;
  • szerdán egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vendéglátóhely hat hónapos bezárása mellett döntöttek a rendőrök, mert nem tartották be az üzlethelyiségben tartózkodók a védelmi intézkedéseket;
  • 331 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt;
  • 4219 hatósági házi karantént rendeltek el, és 8851 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat

MTI