Az Átlátszón jelent meg egy cikk, a lakhatási válsággal kapcsolatosan, ahol azt vizsgálták, hogy egyes megyeszékhelyek milyen ingatlanvagyonnal rendelkeznek, és a lakásaikat milyen arányban adják ki, az arra rászoruló és/vagy érdemes embereknek. Szomorú, de tízből egy önkormányzati lakás üresen áll, miközben a várólisták igen hosszúak. Az adatok alapján Pécsett is van gond bőven.

Habár ingatlanokat nézve a város sokkal jobban áll, mint a legtöbb másik magyar megyeszékhely, Pécsett 2020 nyarán 3926 lakás volt az önkormányzat kezében (ennél több csak Miskolcnak van), ami például négyszer annyi, mint Székesfehérváron, tízszer annyi, mint Szekszárdon. Azonban 2020 júniusában a 3926 ingatlanból nem kevesebb, mint 417 állt üresen, ez nagyjából megfelel az országos átlagnak. Persze előfordulhat, hogy egy-egy ingatlant azért nem lakják, mert felújításra szorul, és erre irányuló program indult is a városban, ettől még ez egy viszonylag magas szám.

417 lakás, 417 családot jelentene. Csak négy fős családokat számolva is 1600 embert. Információink szerint jelenleg nagyjából 1400-1500 ember vár önkormányzati lakásra.

Pécs egyébként viszonylag jól bánik az ingatlanvagyonával, legalábbis 2018 és 2020 között 16 eladott lakásra, 14 vásárolt jutott, ami nagyjából egálnak tekinthető. Az említett időszakban egyébként 51 alkalommal ürítettek ki ingatlanokat a városban, ami nem számít kirívóan magasnak.

A teljes cikk ITT olvasható el.