Csaknem ötszázszor több pénzt kaptak tavaly a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt működő Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) a fideszes vezetésű önkormányzatok, mint az ellenzékiek. A G7.hu erről készített összeállítása az MTÜ támogatási listája alapján azt írja: a Kisfaludy Programban megítélt támogatások jelentős része, mintegy 38 milliárd forint került közvetlenül önkormányzatokhoz (a teljes program keretösszege a tervezett 20 milliárd forint helyett 85 milliárd volt). – írja a telex.

A G7 szerint a 38 milliárd forint túlnyomó többsége olyan önkormányzatokhoz került, ahol 2019-ben kormánypárti vezetőt választottak maguknak az ott élők. Ellenzéki városok közül csak Miskolc, Baja és Szentendre kapott támogatást, összesen 68 millió forint értékben. 32 milliárd áll szemben 68 millióval, a különbség döbbenetes.

Olyan városok és települések kaptak óriási, sok esetben több száz milliós, vagy akár milliárdos támogatásokat is, mint Csorna, Csurgó vagy Berettyóújfalu. Ezekről a városokról nem feltétlenül a turizmus ugrik be elsőre az embereknek.

A cikk külön kitér arra az aránytalanságok szemléltetésekor, hogy például két, egyaránt a Dunakanyarban lévő, nagyjából hasonló méretű város közül az ellenzéki vezetésű Szentendrének 30 millió, míg Esztergomnak 5 milliárd forint jutott – a két szám között 167-szeres a különbség.

A fideszes önkormányzatok támogatása azonban még ennél is jelentősebb: a listában nem szerepelt ugyanis az a három önkormányzati cég, amely szintén többmilliárdos turisztikai támogatáshoz jutott. Márpedig ez mindhárom fideszes önkormányzaté: a sárospataki, debreceni és lenti fürdők különböző fejlesztésekre összesen további 10,3 milliárd forintot kaptak.