A Hosszúhetényhez tartozó Püspökszentlászlón található püspöki kastélyt a 18. században építették a pécsi püspök nyaralójaként. Az épületegyüttes egy klasszicizáló késő barokk stílusú templomból, mellette püspöki nyaralókastélyból és a valamikor istálló felújított épületéből áll, amelyhez régi arborétum is kapcsolódik.

A mai épület helyén egy 1721-es forrás egy romos templomot és egy fából készült remetelakot említ. Az eredeti templomot a legenda szerint még Szent László király építtette, hálából, miután egy bölényvadászat idején kitört vihar elől egy itteni remetebarlangban talált menedékre. 1725-ben a rom helyén egy remete, a Pécsről elszármazott Joannes Reinhard Uhl minorita szerzetes szervezésében épült új templom, ezután a kastélyt 1797-ben gróf Esterházy Pál László pécsi püspök építtette újjá.

Forrás: wikipedia/A kastély temploma, felújítás előtt

1898-ben a kastélyt Hetyey Sámuel pécsi püspök felújíttatta, és a déli oldalán mintegy hat holdnyi földterületet is vásárolt hozzá.  

A második világháborút követően a falu iskolájában tanító Orsolya rendi nővérek éltek a kastélyban, ezt köveően Virág Ferenc püspök 1954-ben nyilatkozatban használatra átengedte a kastélyt az Egyházi Kegydíjasok és Betegek Szeretetszolgálatának, szociális otthon céljára.

1955-ben az Államvédelmi Hatóság (ávó) titokban ide szállíttatta Mindszenty József bíborost, miután a Budapesti Népbíróság koncepciós perben Mindszentyt életfogytig tartó fegyházra ítélte. Az ÁVH felszólította a kastélyban akkor élő 35 idős nővért, hogy 24 órán belül távozzanak, őket a verőcei Migazzi-kastélyba költöztették át, ahol már lakott 40 idős apáca és így zsúfolttá vált.

A kastély körül deszkakerítést építettek Mindszenty érkezése előtt, hogy ne lehessen belátni. A már évek óta fogoly, kínázásokon átment, 44 kilogrammra lefogyott főpap számára az emeleten jelöltek ki két szobát, a földszintet pedig elfoglalták a Pécsről az őrzésre kirendelt ávósok.

Forrás: Wikipedia/ Mindszenty József,1962

A bíboros az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörése után október 30-án szabadult ki fogságából.

Az egyházi tulajdonban lévő kiemelkedő műemléki épületegyüttest 2016-ra teljesen felújították, látogatóközpontot és zarándokszállást alakítottak ki benne. A kastélyban Mindszenty emlékszobát alakítottak ki, amely arra emlékeztet. hogy 1955-ben itt raboskodott Mindszenty József hercegprímás. A főpap nevét viseli a közeli Életrendezés Háza 2002-ben felavatott kápolnája is. A templom szabadon látogatható, a kastély vezetett túra keretében nézhető meg minden hétvégén.

Forrás, képek: Wikipedia