„Ahol a természet kezdődik, véget érnek bizonyos jogok” – ez a mondat szerepel a Bükki Nemzeti Park online felületének kezdőoldalán. Megpróbáljuk összegyűjteni, mit szabad és mit tilos tenni az erdőben.

Lassan beköszönt a tavasz és ezzel együtt a városlakók kiszabadulnak – egyéb programok híján – a természetbe. A tapasztalatlan túrázók olykor képesek magukat és a természeti környezetet is veszélybe sodorni. Az egy évvel ezelőtti karantén idején hallatták hangjukat egyre erőteljesebben a tájvédelmi körzetek és nemzeti parkok vezetői, mert a túrázásban tapasztalatlan városlakók valósággal elözönlötték az erdőket és rengeteg kárt okoztak.

  1. Virágot, mohát szedni tilos!

Az első és legfontosabb szabály, hogy virágot szedni nem szabad. Csábító a márciusi, apró, színes virágokkal borított erdő vagy rét a kopár tél után, de jobban tesszük, ha a mindent a szemnek elvét követjük. Azon túl, hogy egyes virágok mérgezők, súlyos büntetést is fizethet miatta az, aki leszakítja őket. Nem csak a hóvirág, de Magyarországon a vadon növő és telepeket képező vadvirágok többsége, sőt, egyes mohafajok is védettek, eszmei értékük 5 és 50 ezer forint között mozog. Ez egy csokor krókusszal számolva akár fél millió forintos büntetést is jelenthet.

2. Gyűjtsük a szemetünket

Elsősorban a magunkét, de ha tehetjük, akkor az utunkba tévedt hulladékot is szedjük össze. Erdei sétára minél kevesebb holmit vigyünk magunkkal. Kerüljük a műanyag csomagolású édességeket, a fóliába tekert szendvicset, a PET-palackban hordozott vizet. Ezek mind helyettesíthetők például egy többrekeszes és többször használható ételtartó dobozzal és egy kulaccsal. Cigarettacsikket se dobjunk el. Azon túl, hogy tűzveszélyes, 15-20 év alatt bomlik le és addig is szennyezi a talajt, ezzel együtt a növényeket és a vizeket is.

3. Maradjunk a kijelölt ösvényen

Tapasztalatlan túrázók sokszor esnek abba a hibába, hogy letérnek a kijelölt és kitaposott útról egy fénykép vagy akár csak a jobb kilátás miatt. Csakhogy a vastag avar alatt nem látják a megbúvó gödröket, köveket, fatörzseket, a talaj lejtését, vagy akár állatok telelőhelyét, így könnyedén megsérülhetnek, veszélybe sodorják magukat. Egy bajba jutott túrázó, ha letér a túraútvonalról, akár órákkal vagy napokkal is meghosszabbíthatja a keresést és a segítség célba jutását.  Sziklára felmászni, patakban mosakodni, fürdeni, abba vegyszert engedni, szakadék peremére kiállni nemcsak veszélyes, de szigorúan tilos is.

4. Ne zavarjuk az állatokat

Sem hangoskodással, sem azzal, hogy közel megyünk az élőhelyükhöz. Tilos a védett állatfajok egyedeinek zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának megzavarása, lakó- és fészkelőhelyének rombolása, károsítása. A legtöbb nemzeti parkban és természetvédelmi területen találhatók kilátók, ahonnan megfigyelhetők a vadak, de sokszor a madarak és az apróbb testű rágcsálók is. Minden csak türelem kérdése.

5. Két keréken az erdőben

Kerékpárral csak az erre kijelölt útvonalon haladhatunk. Indulás előtt nem árt a biciklivel bejárható szakaszokról tájékozódni a terület fenntartójának honlapján. A természetőröknek azonban ritkábban gyűlik meg a bajuk a kerékpárosokkal, inkább a motorosok okoznak nekik plusz munkát.  A terepmotorok zaja miatt fokozottan védett fajok fészkelései hiúsulhatnak meg, növények pusztulhatnak el és békés, a természet értékeit csodáló turisták kerülnek veszélybe. Ezért a motorozás a nemzeti parkokban tilos és büntetendő.

+1. Alapfelszerelés

Erdőbe induláskor mindig legyen nálunk feltöltött mobiltelefon, plusz egy réteg ruha, esőkabát vagy vízlepergetős dzseki, a cipőnk legyen alkalmas a sziklás-sáros terepen való gyaloglásra. És ne feledjük, attól, hogy a városban ragyogó napsütés van, az erdőben tavasz elején még lehet hó, befagyott pocsolya, a hőmérséklet akár 10 fokkal is alacsonyabb lehet, mint ahonnan indulunk. Mindig nézzük meg az adott helyre vonatkozó időjárási előrejelzést és ennek megfelelően öltözzünk és készüljünk a kirándulásra. És ne feledjük, bármikor érhet váratlan esemény – ficam, rándulás, elcsúszás – a természetben, ezért legyen nálunk annyi élelmiszer és víz, amennyi a segítség kiérkezéséig elegendő lehet. 

Amikor természetjárásra indulunk, előtte mindig tájékozódjunk az erdő vagy a terület fenntartójának honlapján a bejárhatóság körülményeiről. Esős időszak után több túraútvonal is járhatatlanná válhat, patakok sodrása változhat meg, fák dőlhetnek ki, meglazulhat a talaj. Tapasztalatlanok számára ezek mind veszélyforrást jelenthetnek. Azonban, ha minden szabályt betartva kapcsolódunk ki, végtelen energiával tölthet fel egy-egy erdei séta.

Forrás: okopoliszalapitvany.hu

Fotó: freepik.com