A mai napon – 2021 február 23-a, kedden – Péterffy Attila, Pécs polgármestere azonnali hatállyal visszahívta a Tüke Busz Zrt. igazgatóságának elnökét, Gelencsér Gyulát.

A posztra a társaság tulajdonosi jogainak gyakorlójaként Bánkuti Istvánt nevezte ki.

Ahogy Péterffy fogalmaz, „a döntést egyeztettem a városvezető koalíciók tagjaival és a közgyűlés minden képviselőjével a ma összehívott online konzultáción, amelyen a többség támogatta a lépést.A döntés közvetlen előzménye az önkormányzati társaságnál végzett jogi audit eredménye.”

Az átvilágítás dokumentumai alapján a Tüke Busz Zrt. 2016 és 2019 között egy beszerzési láncon keresztül vásárolta meg a helyi járatú buszokhoz szükséges gumiabroncsokat. Mindezt oly módon, hogy a Tüke Busz egyik vezető beosztású alkalmazottja, korábbi igazgatósági tagja hozzátartozóinak érdekeltségét hozta helyzetbe a beszerzések során.

A jogi audit által feltárt ügyek felvetik a hűtlen kezelés gyanúját, ennek okán mentette fel a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatói cím használatára feljogosított igazgatósági elnököt a polgármester. Utódjától Péterffy azt várja, hogy az átvilágítás nyomán megtegye a szükséges jogi és munkáltatói lépéseket.