Alpár György talán az ország egyik legismertebb polgármestere, holott egy kétszáz főnél is kisebb falut vezet. Mégis neki köszönhetően Drávaszerdahely felkerült a térképre, a polgármester időnként egészen humoros videókkal jelentkezik, ám emellett a települése is szépen fejlődik, az Ormánság egyik üde színfoltja Szerdahely. Alpár Györggyel beszélgettünk, a humoros performanszokról, a település jelenlegi helyzetéről, az Ormánságról és persze a 2022-es választásokról is.

– Hogy jöttek ezek az akciók, mi a cél velük?

– A cél az volt, hogy nincs cél. Annyira magaslabdák ezek a történetek, hogy úgy gondolom az egyszerű ember is megérti, számára is érthetővé válik, hogy én egy-egy estet miként látok, hogy gondolok. Ez csak egy humoros dolog, és igazából célom nincs vele.  

– Mióta csinálsz ilyen videókat?

– Humoros embernek tartom magam, ha adódik ilyen és valami eszembe jut, azt megcsinálom, a Berki esetében ugyanilyen történet volt, erről szólt a sajtó ott volt nálunk is a medence, gondoltam, hogy én miért ne csinálhatnám meg, poénból miért ne jelentkezhetnék be én is főpolgármester-jelöltnek. Egyébként egyre többen írnak privátban, úgy látom, hogy ezekből az éppen aktuális politikai történetekből sorozatot fogok készíteni, mint polgármester amúgy is foglalkozom a politikával, ráadásul független vagyok, én mindegyik oldalt kiparodizálhatom szabadon.  

– Ahhoz képest, hogy egy kistelepülésnek vagy a polgármestere, országosan is ismert politikus vagy. Tervezel országos szinten is politizálni?

– Egyelőre még nem tudom, hogy mit fogok, vagy mit nem fogok csinálni, de volt felkeresés a Mindenki Magyarországa Mozgalom kérte, hogy legyek képviselő-jelölt Baranya 4-es választókörzetben. Természetesen egy pártnak sem fogadnám el a felkérését, nem vagyok és nem is leszek párttag, de az MMM már felkért erre.

– Mit feleltél a felkérésre?

– Elvállaltam.

– Előválasztáson is indulni fogsz ezek szerint?

– Arra kértek meg, hogy mi lenne, ha az MMM logója alatt indulnék országgyűlési-képviselőnek, most mind a hat ellenzéki párt és az Mindenki Magyarországa is próbál jó jelölteket találni. Nekem van ismeretségem a körzetben és a környéken, az MMM kérdezte, hogy nem lennék tagja egy ilyen civilszervezetnek, mert ők tudnának támogatni. Ők is tudják, hogy tisztességes a múltam, nekem nincsenek cégeim, gyanús ügyeim, egyszerű kis település polgármestere vagyok immáron 15 éve, le is tettem valamit az asztalra. Mondhatom azt is, ahogy te is említetted, hogy országosan ismert kistelepülés vagyunk, talán a legismertebbek egyike, illetve a kistelepülések polgármesterei közül is országos ismertséggel rendelkezem.

– Tizenöt év szép idő egy település élén, de hol tart ma Drávaszerdahely? Mi a siker kulcsa?

– Az az igazság, hogy méltán lehetünk büszkék arra, hogy felraktuk magunkat a térképre, nem kicsit. Az önkormányzatunk 20 évvel előtte jár a többi kis önkormányzatnak, infrastrukturálisan is, és minden más tekintetben. Persze ez köszönhető a magas iparűzési adónak, de azt megfelelő célokra, értelmesen költjük el. Tavaly decemberben például önkormányzati lángosozót nyitottunk, öt éve van működő önkormányzati élelmiszerboltunk, tőlünk indult a kormány mostani ötlete is, csak hát nem a szerdahelyiek aratják le a babérokat. Eléggé központi helyé váltunk az Ormánságban, vicces névvel illetnek minket a környéken: az Ormánság Monacója.

– Munka is van? Az Ormánság egyik problémája a munkanélküliség.

– Igen, mi szerencsés helyzetben vagyunk, a lakosság nagyrésze dolgozik. Aki dolgozni akar, az tud, annak van lehetősége. Nincsenek nagy munkanélküli rátánk, jó ha három százalék, de szerintem még annál is kevesebb.

– A koronavírus-járvány okozta a gazdasági visszaesés hogy hatott Drávaszerdahelyre?

– Minket annyira nem érintett, ugyanis a lakosság nagyrésze az építőiparban dolgozik, azok a munkahelyek pedig megmaradtak. Hiába van hozzánk közel Harkány és Siklós, nem sokan dolgoznak szállodaiparban, vendéglátásban, emiatt a munkanélküliség, gazdasági visszaesés annyira nem érintett helyi lakost.

– Tegyük fel, hogy te leszel Baranya négyes körzetének a képviselője. Hogyan lehetne az Ormánságot fejleszteni? Mi lehet a kulcs, a titok, mt kellene megvalósítani?

– Nagyon egyszerű. Az Ormánságot be kell kapcsolni a vérkeringésbe. Az autópályáról jön lefelé egy út Harkányig, a körforgalomnál jobbkézfelé jobbra egy országutat csinálnának, ami kikerül minden települést, egy az egyben lejönne az Ormánsághoz, ezzel meg is oldódna a probléma.  Ez 14 kilométernyi új útszakaszt jelentene, mai áron 10-12 milliárdos történet. Saját talpra tudna állni a régió, az emberek akarnának dolgozni, de nem tudnak. Amíg a fél világot meg kell kerülni, hogy eljussunk Pécsre, és a cégeknek is sokat kell utazniuk, addig viszont nehéz lesz. Persze az is fontos lenne, hogy a baranyai stratégiai pozíciókat hozzáértő emberek lássák el. Baranya megyében az elmúlt harmincévben ezeket a pozíciókat nem megfelelő emberek látták el, mindenki sütögette a saját pecsenyéjét, de a megye eközben nem fejlődött. Az egymással versengő települések csak gyengítik a régiót, nem erősítik, sokkal inkább kellene összefogni. Mi helyben hiába fejlődtünk jól – és még tudnék számtalan olyan önkormányzatot mutatni, ahol szintén jól végzik a munkájukat – ez önmagában kevés, ha Harkány és Siklós stagnál, akkor mi sem tudunk igazán előre lépni. Látható országosan, hogy ahol a város fejlődik, ott a vidék is, a fejlesztések ugyanis „lecsepegnek” a kisebb településekre, és abból mindenki tud profitálni. Ez lenne a kulcs.