Néhány nappal ezelőtt osztottunk meg egy szavazást ebben a cikkben, ahol azt a kérdést tettük fel, hogy Önök szerint ki lenne az ideális miniszterelnök az országban. A szokásos ellenzéki neveken (a vélhető jelölteken túl), még két plusz opciót adtunk meg: a regnáló miniszterelnököt, Orbán Viktort, valamint a „közölük egyik sem” opciót.

A szerda esti adatok alapján Önök közül tízből négyen Orbán Viktort tartják az ideális miniszterelnöknek, ami két dolgot jelent: ő nyerte a szavazást, illetve tízből hat olvasó valaki mást szeretne. Mondhatni reprezentatív oldal lettünk, hiszen az országos arány is hasonló, jellemzően negyven százalék körül mozog a Fideszre/Orbánra szavazók aránya, tíz százalék körül vannak azok, akik senkire vagy a jelöltek közül egyikre sem voksolnak, voksolnának, a többiek pedig az ellenzékiek.

Ahogy már írtuk Orbán Viktor 40.1 százalékot kapott, őt Jakab Péter a Jobbik elnöke követte, 12.8 százalékkal, a képzeletbeli dobogóra pedig Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, valamint az egyik sem opció állhatott fel, 10.4 százalékkal.

Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter a Momentum és a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjei egyaránt 7.4 százalékot kaptak, Dobrev Klára, aki pedig vélhetően a DK jelöltje lett 7.1 százalékon állt tegnap este. Legrosszabbul Pálinkás József teljesített, az Új Világ Néppárt elnöke 4.4 százalékot gyűjtött.

Orbán Viktor tehát nyert, azonban ha összeadjuk az ellenzéki jelöltekre érkezett szavazatokat, akkor már azt láthatjuk, hogy összességében ők kaptak többet, összesen 49.8 százalékot. Persze jó kérdés, hogy aki Jakab Péterre voksolt, szavazna-e Dobrev Klárára, és fordítva.

Mindenesetre köszönjük a szavazatokat, reméljük a jövőben is megmozdíthatjuk a voksolni akaró olvasóinkat!