Annak érdekében, hogy a lakásunkban a levegő télen-nyáron egészséges maradjon, javasolt a rendszeres szellőztetés, azonban az, hogy mikor és hogyan, egyáltalán nem mindegy. Ráadásul nagyon sok múlik az egészségünkön is, a napi szellőztetéssel.

Amikor egy beteg otthon van, természetes, hogy óránként vannak tárva-nyitva mind az ablakok és az ajtók is. Azonban nemcsak beteg esetén, hanem minden nap alaposan meg kell tisztítanunk a szobáink levegőtartamát. Így akadályozhatjuk meg a súlyos légzőszervi megbetegedéseket okozó penészgombák kialakulását, többek között csökkenthetjük a fizikai és mentális kapcsolatunkat, továbbá jobban, és kényelmesebben is aludhatunk az éjszaka. A koronavírus-járvány miatt sokan otthon dolgoznak / tanulnak, ezért különös figyelmet kell fordítani a lakás levegőminőségére.

Hogyan szellőztessünk helyesen? Nagyon sokan, helytelenül szellőztetik a lakásukat, azonban a következő sorokban megtudhatjuk, miképp kell cselekednünk legközelebb. Az ablakokat csak néhány percig, de teljes egészében a sarkáig hagyjuk nyitva, így a szellőztetés ideje rövid, de intenzív. Ez a megfelelő és hatékony szellőztetés trükkje. Fontos, hogy naponta többször elvégezzük ezt a folyamatot.

Fontos a takarítás is! A por könnyen megragad, szinte minden felületen, a radiátorokon, szőnyegeken és bútorokon egyaránt. Ezért is ajánlott mindig tisztán tartani a lakást, hogy a levegő áramlásával ne kerüljenek a légtérbe.

Szerezzünk be légtisztítókat!  Számos légtisztító már boltokban is megvásárolható. Hatékonyan javíthatják a lakás levegőminőségét is, illetve bizonyos típusaik alkalmasak vírusok, és illékony vegyületek, szagok kiszűrésére is. De fontos tudni, hogy ezek az eszközök nem alkalmasak a penész és az atka szennyeződésének eltávolítására.

A felhalmozódó szennyeződéseket azonnal tüntessük el! Mivel a hidegebb időkben kevesebb ablakot nyitunk ki, a vízgőz gyorsan felhalmozódik a beltéri levegőben, és kondenzálódik a lehűlt falakon és ablakokon. A nedvesség vonzza a penészgombákat és a poratkákat, ami különféle légúti megbetegedésekhez vezet. Általában asztmát vagy allergiát okoznak, ami különösen nem szerencsés a COVID világjárvány közepén. Illetve a kilélegzett szén-dioxid, a főzés, és a dohányzás tevékenységekből származó anyagok is felhalmozódhatnak. Legtöbbjük káros hatással van az egészségre, ezért elengedhetetlen a napi minimum 1 órás szellőztetés.

A cikk elolvasása után, ugye mindenki helyesen fog otthonában szellőztetni, a legfontosabb életerő miatt: az egészségért!  

Kép: pixabay