Az Európai Uninó belül Magyarországon az 5. legalacsonyabb a várható élettartam és közel 3 évvel le vagyunk maradva a 65 éves kor után várható egészséges életévek számát tekintve – derült ki az Egyensúly Intézet „Hogyan mentsük meg 13 ezer magyar életét?” címmel meghirdetett, keddi webináriumán.

A korai halálozási adatoknak az egyik fő okának a légszenyezzetséget nevezték meg a szakértők. A webinárium nyomán az intézet kiadott egy szakpolitikai dokumentumot, amiben ismertetek a magyarországi légszennyezettség problémáit, és két fő szektorban megoldást is kínálnak ezek leküzdésére: a közlekedésben és az épületszektorban.

A dokumentumban kiemelik, hogy a két legfontosabb levegőszennyező anyag, a szálló por és a nitrogénoxidok jelentős részben a lakossági fűtésből származnak, a légszennyezés elleni fellépés során is ez az egyik fő beavatkozási terület. Ennek érdekében a szakemberek szerint be kell tiltani a lignit kitermelését és az azzal való fűtést, a szilárd tüzelőanyagot használó rászorulók számára pedig biztosítani kell a fenntartható erdőgazdálkodásból származó fát. Emellett a legszegényebbeket támogatni kell a megfelelő tüzelőhöz való hozzájutásban és az energiahatékonysági beruházásokban, például vissza nem térítendő kazáncsere-támogatással.

a közlekedéssel kapcsolatban megállapították, hogy a nagyvárosokban alacsony kibocsátású zónákat kellene kialakítani, emellett ösztönözni kell az elektromos járművek használatát, a környezetvédelmi besorolás alapján megszabott parkolási és útdíjak mellett a megfelelő sűrűségű töltő-infrastruktúra kiépítésével.

Orbánhoz és Karácsonyhoz fordulna a Greenpeace

Az ATV Start vendége Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője, ahol elmondta, hogy nyílt levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Karácsony Gergely főpolgármesterhez is a légszennyezettség visszaszorítása érdekében.

„Arra akartuk őket figyelmeztetni, hogy teljesen elfogadhatatlan, hogy nincs semmilyen érdemi lépés a levegőtisztaság terén, gyakorlatilag évek óta. Egymásra mutogatás folyik meg nem cselekvés, és közben egyre rosszabb számokat látunk” – mondta Simon Gergely az ATV műsorában.

Az LMP határozati javaslatot nyújt be az energiaszegénység és a légszennyezés csökkentése érdekében

„A javaslat tartalmaz többek között egy komplex épületfelújítási programot évi 300 milliárd Ft-os kerettel, lakóépületek szigetelésére, a fűtési rendszerek korszerűsítésére, és megújuló energiaforrások alkalmazására. Mindezt úgy, hogy ne csak a hitelképes családok, hanem a leginkább rászorulók is kaphassanak támogatást.  Része továbbá a javaslatnak a szociális tűzifaprogram kiterjesztése, illetve a káros zöldhulladék, a lignit és a nagy nedvességtartalmú tűzifa égetésének betiltása két éven belül. A városi légszennyezés csökkentése érdekében pedig tartalmazza a forgalmat növelő ingyenes parkolás eltörlését és az úthasználati díj (dugódíj) bevezetését” – áll a párt közleményében.

Fotó: Illusztráció/Pixabay