Tavaly nyáron az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetője, Palkovics László azt az ígéretet tette, hogy július 1-től megkezdődik az illegális hulladéklerakók felszámolása. Erre a célra létrehozzák a Körforgásos Gazdaság Nemzeti Hivatalát, aminek ez lesz a deklarált célja, állományában hulladék rendészek is helyet kapnak, akiket tettenérés estén vethetnek be.

A miniszter bejelentése úgy tűnik, hogy puszta ígérgetésnek bizonyult, érdemi lépések nem történtek az illegális hulladéklerakók felszámolásával kapcsolatban. 2019-ben a Fidesz „zöld fordulatot” vett. Korábban többnyire klímaszkeptikus nyilatkozatokat láthattunk a kormánypárti politikusoktól és a holdudvaruk véleményvezéreitől. Ezután a Fidesz kommunikációja valamelyest megváltozott.

Ez az irányváltás viszont csak a szavak és a kommunikációs panelek változásában érhető tetten. Valódi megoldások nem érkeztek a kormány részéről a környezetvédelemmel kapcsolatban.

Itt Pécsen és Baranyában nem kell hosszasan taglalni, hogy mekkora problémát okoz az illegális hulladék.

A magyar állami szervek és a kormány tehetetlenségét bizonyítja Komló és Mánfa között lévő területen elhelyezett illegális szemét is. 2019 év végén egy olasz kamion több tonna hulladékot helyezett el egy közigazgatásilag Komlóhoz tartozó telken.

A tettesek a mai napig nem lettek elszámoltatva a törvénysértés miatt. Annak ellenére sem, hogy tetten érték őket és a magyar hatóságok előtt ismert az elkövetők személye és az lehet tudni, hogy melyik cégtől származik a hulladék.

A szemét elszállítása nem történt meg, a magyar hatóságok egymás között dobálják az ügyet és mindegyik szerv próbálja hárítani a felelősségét. Mind a komlói, mind a mánfai önkormányzattal szemben irreális elvárás lenne, hogy megoldják a szemétlerakat felszámolását, hiszen ez több millió forintos költséggel járna.

Pécs nyugati határában, Cserkúthoz tartozó területen a korábbi állapotokhoz képest csökkent az abroncsok száma, de még mindig óriási halmokban állnak az illegálisan elhelyezett gumiabroncsok. A hatóságok képtelenek megoldani ezt a súlyos problémát.

Kedden az országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága tárgyalta azt az LMP-s törvényjavaslatot, amely a használt, hulladékká vált gumiabroncsok megfelelő kezelését és az illegális szemétlerakatok felszámolását tette volna lehetővé. A feltételes mód azért indokolt, mert a kormánypárti képviselők leszavazták az indítványt.

A javaslat benyújtóját, Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük az ügy kapcsán.

Elképesztő az, hogy a kormánypárti képviselők úgy szavazták le a javaslatunkat, hogy hozzá sem szóltak, csak a telefontjukat nyomkodták. Ebből is látszik, hogy ez a NER igazi „zöld” arca, ennyire fontos a környezet megóvása és súlyos, rendszerszintű problémák megoldása a kormány politikusainak – mondta el Keresztes.

Hiába tettem feljelentést a cserkúti gumilerakattal kapcsolatban, a rendőrség nem tesz semmit az ügyben, a hatóságok tehetetlenek. Bár csökkent a hatalmas gumihegy mérete, de még mindig nem oldották meg a problémát. Mánfa és Komló között elhelyezett illegális hulladék kapcsán sem történt meg a tettesek felelősségre vonása. A kormány alkalmatlan, hogy kezelje a problémát, a jogszabályok egész egyszerűen rosszak. Ezért nyújtottuk be az illegális hulladéklerakók felszámolásáról szóló törvényjavaslatunkat – magyarázta az LMP politikusa.

Orbán Viktor majdnem egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy felszámolják az illegális hulladékrakókat. Tisztán látszik, hogy a kormány és a térség országgyűlési képviselője, Hoppál Péter ezen a téren is megbukott. Semmit sem voltak képesek tenni az illegális hulladékok elszállítása kapcsán. A gumilerakó még mindig ott éktelenkedik Pécs határában, Mánfa mellett az olasz cég által lerakott több tonnányi hulladék elszállítását sem tudták több mint egy év alatt megoldani – jegyezte meg Keresztes.

A kormány nagy szavakat használ, csak beszélni képes, de cselekedni nem. A korábbi ígéreteikből nem voltak képesek teljesíteni semmit. Ez alapján egyértelműen látszik ahhoz, hogy az illegális hulladéklerakók felszámoláshoz és az egészséges környezetet biztosításához is kormányváltásra van szükség – tette hozzá a frakcióvezető.

Kiemelt kép: Talabér Ádám