Az Operatív Törzs tájékoztatója után a miniszterelnök a Kossuth Rádióban ismertette a számokat és a várható folyamatokat. Elmondta, hogy 4668 új fertőzött van, 123 személy hunyt el, 451 állampolgár van lélegeztetőgépen és 5027 személy pedig kórházi ápolásra szorul.

Orbán Viktor szerint a megbetegedések száma erőteljesen növekedni fog a következő időszakban, ezért lazításra valószínű nem számíthatunk a következő időszakban – a tegnapi napon a kormányinfón Gulyás Gergely be is jelentette, hogy a jelenlegi szabályozások március 15-ig biztosan maradnak.

A miniszterelnök szerint az eddigi előrejelzések rendre beváltak, de a kórházak bírni fogják az ellátást, de a korábbi kivezényléseket át kell tekinteni és az április és november környéki készültséget kell visszaállítani. Szerinte Kásler Miklós miniszter jól döntött abban a tekintetben, hogy a járvány előtti működési rendbe visszatérhessenek, hanem csak bizonyos eljárásokat engedélyeztek.

A vakcinák kapcsán Orbán Viktor elmondta, hogy 17 millió oltóanyag van lekötve, de az unió általi szállítmány késik és jelentősen kevesebb érkezik be. Szerinte, ha nem lenne itt az orosz és kínai vakcina, akkor nagy bajban lennénk – egyben reméli, hogy jövő héten ő maga is sorra fog kerülni.

Szerinte a baloldal oltásellenes és álhíreket gyárt, valamint le szeretnék beszélni az embereket, hogy beolttassák magukat, bár erre konkrét esetet nem mondott.

Jelenleg 2,6 millió regisztrált van, szerinte húsvétra az összes regisztrált meg fogja kapni legalább az első oltását.

A korlátozások kapcsán elmondta, hogy a nemzeti konzultációt eddig több, mint 300 ezren kitöltötték, de a harmadik hullám miatt azt is felül kell vizsgálni, hogy kell e szigorítani a jelenlegieken felül. Szerinte a határokon és az utazások kapcsán mindenképpen további szigorítás kell, különösen a mutánsok elterjedése miatt. Ezt azzal is indokolta, hogy szerinte az üzleti utazásokkal többen visszaéltek.

A gazdasági intézkedések kapcsán szerinte az Európai Unióban olyan nagy a baj, hogy egymás számonkérésének nincs itt az ideje, de a személyi korlátozások ellenére az áru és tőkeáramlást fent kell tartani. Szerinte az unió vezetői okosak, de azt a folyosói pletykát nem erősítette meg, hogy kérnek e Magyarországtól telefonszámot Moszkvához.

A gazdaság helyzetéről elmondta, hogy a gazdaság újraindítását megtervezték, viszont a harmadik hullám több tízezer magyar munkahelyét veszélyezteti. A bértámogatási és munkahely-teremtő programokat szerinte, akiknek eddig támogatást adtak, azokat nem csak az újranyitásig, hanem az újranyitást követő első hónapban is fent fogják tartani. Jelenleg 55 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint egy évvel korábban. – írja a Jövő Tv.