Szomorú hírt kell közölnöm a kedves paptestvérekkel és az egyházmegye minden hívőjével. Ma hajnalban elhunyt Snell György segédpüspök atya, a budapesti Szent István-bazilikának, egyházmegyei társszékesegyháznak a plébánosa. Hősiesen helytállt a szolgálatban. Szerdán még, természetesen nem személyes jelenléttel, hanem már Zoomon keresztül, de részt vett a papi szenátus ülésén is.” – tudatta az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye hivatalos közösségi oldalán dr. Erdő Péter, esztergom-budapesti érsek, pénteki videó üzenetében.

„Február 26-án, pénteken hajnalban visszaadta lelkét Teremtőjének Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Szent István-bazilika plébánosa, akinél Covid-fertőzést állapítottak meg.” – olvasható az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye weboldalon közzétett közleményben.

Erdő Péter, érsek többek közt beszámolt arról is, hogy letesztelték a plébánián szolgáló káplán atyákat is, akiknek szervezetében szintén kimutatták a kórokozót. Kihangsúlyozta, hogy pontosan ezért szükséges megvizsgáltatni az összes kontakt személyt, vagyis a Szent István-bazilikában dolgozó világi alkalmazottakat, személyeket is. – tudatta dr. Erdő Péter.

Az egyházmegye weboldalára közben kikerült egy közlemény, melyben a járványügyi intézkedések megerősítésének szükségességéről írnak. A közleményben kihangsúlyozzák, hogy aggodalommal tapasztalják soraikban a járvány fokozott terjedését, miközben jelezik, hogy ha az állami rendelkezések szigorodnak, úgy az egyházmegyében is vissza kell térniük a tavaszi, korábbi szigorúbb egyházi szabályokhoz is. A paptestvérek és a hívők iránti felelősségtől vezetve kérik, hogy mindenki vegye figyelembe a következőket:

1. Vegyük komolyan az eddigi egészségügyi határozatokat, például közvetlenül az áldoztatás előtt fertőtlenítsék az áldoztatók a kezüket.

2. Szigorúan tartsuk meg egymástól a távolságot és viseljünk maszkot.

3. A plébánosok megítélése szerint ahol indokoltnak látszik, adható általános feloldozás a már jól ismert feltételekkel.

4. Ajánljuk, hogy akik önmagukat vagy környezetüket veszélyeztetve érzik, online vagy a tömegtájékoztatási eszközökön kövessék a szentmiséket, nagyböjti ájtatosságokat.

5. Családlátogatásoktól, magánjellegű összejövetelektől lehetőség szerint tartózkodjunk.

6. Ügyeljünk arra, hogy sokszor a kórusban való éneklés is különös kockázatot jelent.

7. A nagyböjti önmegtagadást most egészen különös módon tudjuk megélni. Ajánljuk fel ezeket a lemondásokat egész hívő közösségünkért.

Forrás: magyarkurir.hu

Fotó: wikimedia.org