A Purdue Egyetem kutatói a Resources, Conservation and Recycling tudományos folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint megvizsgálták, hogy egy gigabájtnyi adatforgalomra vetítve melyik internetes platform a legszennyezőbb.

Ennek oka, hogy a számítógép- és laptophasználat során felhasznált elektromos áram egy szép része fosszilis energiahordozókból érkezik, ami környezetszennyezéssel jár. Egyes országokban az internethasználat 20 százalékkal is növekedett a lezárások óta, ha pedig ez a tendencia folytatódik 2021-ben is, egy Indiana állam méretű erdőre lesz szükség ahhoz, hogy az emiatt keletkező szén-dioxidot ki lehessen vonni a levegőből.

Az eredmény szerint a Netflix óránként 440 gramm szén-dioxid generálásáért felelős átlagosan, ez a szám azonban nagyban függ a videó minőségétől. Egy alacsonyabb felbontás beállításával akár a kbocsátás 86 százalékát meg lehet spórolni. Egy órás Zoom használat bekapcsolt kamerával pedig 1000 gramm szén-dioxidot termel, és több mint tíz liter vizet használ el vele. Ha azonban kikapcsolja a kamerát, a kibocsátást 96 százalékkal csökkenteni tudja.

A szakértők szerint alapvető probléma, hogy a környezettudatosságot még mindig a papír- és műanyaghasználat visszaszorításával, a felesleges fűtés mellőzésével, a szelektív hulladékgyűjtéssel társítjuk, és nem gondolunk bele, sőt, nem is tájékoztatnak minket arról, hogy az internethasználatunknak is milyen szénlábnyoma lehet. 

Forrás: Greenfo
Fotó: Pixabay