A Smart Homes for Seniors, vagyis okosotthon az idősek számára című kutatásban a kutatók megvizsgálták az intelligens otthoni eszközök beépítésének előnyeit, lehetőségeit és kihívásait a regionális és vidéki közösségben élő idős emberek otthonában.

2019-ben a McLean Care – ausztrál nonprofit idősgondozó szolgáltató – innovációs támogatás keretén belül vizsgálta a Monash Egyetem és a Deakin Egyetem kutatólaboraival együttműködve a ’smart home’ technológiák adta lehetőségek kihasználását idős emberek otthonában.

A vizsgálatban különböző gyártóktól származó eszközök szerepeltek például robotporszívók, okos világítások, okos vízforralók és a Google Home digitális asszisztense.

A kutatás arra szeretne rávilágítani, hogy mekkora előnnyel járhat, a növekedő ’smart home’ technológiák kihasználása idősebb felnőttek számára, hogy életük továbbra is a megszokott kerékvágásban folytatódjon a függetlenség elvesztése nélkül.

Az idősebb generációt jellemzően egy marginalizált vagy alulértékelt csoportnak tekintik az intelligens otthoni eszközök tervezésében, ezért sok felhasználói tanulmány nem is különösen számol velük. A projekt egy egyedülálló interdiszciplináris kutatási módszertant használt, kombinálva a néprajzi ismereteket, a résztvevők használati szokásait az eszközök elektronikai adatainak összevetésével, illetve a felhasználói élmények rövid értékelésével, amit a résztvevőkkel végzett interjúk, videotúrák, utóhívások alapján dokumentáltak.

Összességében a kutatás megállapította, hogy a leggyakrabban a Google Home szolgáltatását vették igénybe, amit leginkább „átjáró” eszközként használtak, vagyis ezen keresztül kommunikáltak a további otthoni okos eszközökkel, mint az intelligens vízforraló és az okos fények bekapcsolása, valamint zene lejátszására vették szívesen igénybe. A kutatásban résztvevők az okos fényeket részesítették leginkább előnyben, hiszen kényelmes használatot biztosítottak különösen az éjszaka.

A vizsgálat éppen a COVID-19 járvány idejére esett, amikor a technika még inkább előtérbe került mindannyiunk számára.

Noha továbbra is akadnak kihívások és kockázatok – különösen a technikai, biztonsági és adatvédelmi vonatkozásokkal kapcsolatban – a projekt számos fontos alapfeltételt is kiemelt az intelligens otthoni eszközök integrálásának és használatának érdekében.

Ezek a feltételek mellett a kutatás szerint az intelligens otthoni megoldások egy opcionális extraként szolgálhatnak az idősek számára is. A kísérletben 33 résztvevőt vizsgáltak, akiknek az átlagéletkoruk 82 év volt. A kutatás megmutatta, hogy az idősebb korosztály is képes az okos technológiákhoz való alkalmazkodásra és képesek módosítani és személyreszabni eszközeiket. A jövőre nézve tehát szükségszerűnek látják, hogy az idősebb korosztályt is aktívan vonják be a gyártók az okos eszközök készítésébe, mert használatuk megkönnyíti a mindennapjaikat.