Látható, hogy a kormány nagyon szeretné elkerülni, hogy tavaszhoz hasonlóan, ismét be keljen zárni az általános iskolákat, azonban Müller Cecília előrejelzése alapján ez elkerülhetetlen lesz, szakértők már a digitális oktatás újbóli kidolgozásán dolgoznak. Sok idő nem lesz az átállásra, ha a kormánynak cselekednie kell, akkor azt napokon belül kénytelen lesz megtennie. Ez viszont érzékenyen fogja érinteni a gazdaságot.

Ugyanis amíg egy középiskolás gyereket jó esetben már egyedül lehet hagyni, addig egy általános iskolást, pláne egy ovis/bölcsiset már nem. Így rengeteg család lesz, ahol ismét az egyik szülőnek otthon kell maradnia. Jobb esetben – ha olyan a munkaköre – dolgozik otthonról, rosszabb esetben szabadnapokat vesz ki, elmegy táppénzre. Egyik sem ideális megoldás, nem véletlen, hogy a kormány eddig csak a középiskolákat és a felsőoktatási intézményeket zárta be.

Azonban a harmadik hullám valóban minden eddiginél erősebb, egyre több középkorú betegszik meg, és kerül kórházba, folyamatosan nő az új fertőzöttek száma, ezzel együtt heteken belül vélhetően brutálisan meg fog nőni az elhunytak száma (pedig az most sem alacsony, átlagosan naponta száz ember veszti életét a Covid-19 miatt), az oltakozási kedv pedig még mindig bántóan alacsony.

Több szakértő is kérte egyébként a kormányt arra, hogy zárja be az iskolákat, a plázákat, a nem létfontosságú boltokat. Szigorúnak tűnik, de ha belegondolunk, tavasszal tizedennyi fertőzött és kórházban ápolt sem volt, mint most, mégis be- és lezártunk mindent. Ehhez képest most valóban tombol a vírus, mégis nyitva vannak a plázák, a ruhaboltok, az iskolák. A kormány továbbra is mérlegel, de több informátor is biztos abban, hogy napokon, de akár órákon belül megszülethet a döntés, és minden eddiginél szigorúbb korlátozások léphetnek életbe. Már csak az a kérdés, hogy vajon az ország gazdasági képes lesz-e túlélni ezt…