Az összeomlás szélére kerülhet az egészségügy

Egészségügyi dolgozók tömegei mondtak, vagy készülnek felmondani, az új jogviszonyszerződés miatt. A dolgot nehezíti, hogy a koronavírus harmadik hullámának felfutó szakaszában vagyunk, és most minden orvosra, ápolóra szükség lenne a kórházakban. Nélkülük összeomolhat a magyar egészségügy.

Tömeges felmondások jöhetnek, sok orvos és ápoló csak lelkiismereti okok miatt maradt a munkahelyén, azonban a szerződését nem írta alá, vagy csak pár hétre írt alá.

A MOSZ (Magyar Orvosok Szakszervezete) az alábbi közleményt írta pár nappal ezelőtt:

Tisztelt Orvosok, Egészségügyi és Egészségügyben dolgozó munkatársaink!

Kedves Kollégák!

Az egészségügyi szolgálati jogviszony napokon belül hatályba lép, azonban még az utolsó pillanatokban is kormányrendeletek és az Országos Kórházi Főigazgatóság utasításai módosítják a szerződés feltételeit.

A szerződéseket sokan még mindig nem kapták meg, vagy megkapták, de az vagy hibás, vagy egyszerűen csak egy biankó szerződés, amely utólag több pontjában is módosítható a munkáltató által.

Egyes munkahelyeken – Debrecenben, Nyíregyháza, Szombathely – már egységesen összefogtak az egészségügyi dolgozók, megmutatták, hogy meg lehet csinálni!

Ugyanakkor a helyben kiharcolt kedvezményeket ahogy adják, az aláírás másnapján el is vehetik egyetlen tollvonással.

Ezek a körülmények az egészségügyi dolgozókhoz, az egészségügyi ágazathoz méltatlanok!

Ezért felhívunk minden egészségügyi és egészségügyben dolgozót, hogy aki tehet, NE ÍRJA ALÁ ebben a formában a szerződést!

Sokan ezt egyéni okokból nem tehetik meg, ezért aki még tudja, arra kérünk, hogy az utolsó pillanatig, 2021. február 28-ig NE ÍRJON ALÁ!

Vannak olyan dolgozók, akik nagyon kiszolgáltatott helyzetben érzik magukat, vagy már kényszer alatt aláírták a szerződést.

Őket arra kérjük, hogy egységesen NE ÍRJÁK ALÁ vagy mondják fel az önként vállalt túlmunka szerződésüket!

Hangsúlyozzuk, hogy az új jogviszony jelenlegi formájában történő bevezetése, az azt övező jogbizonytalanság és annak következményei a betegellátást veszélyeztetik.

Felszólítjuk a Kormányt, hogy haladéktalanul kezdjen érdemi tárgyalást és egyeztetést az egészségügyi és szakmai érdekképviseletekkel, és alkosson meg egy jó törvényt!

Szeretnék nyomon is követni, hányan vagyunk:

ITT jelezheti, egy online nyilatkozattal, aki nem ír alá.

Eddig már, több, mint 5000-en aláírtátok!

Hajrá, fogjunk össze! Jobb későn, mint soha!

https://magyarorvosok.hu/alairas.php

A Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöksége