A következő napok, de talán órák kérdése, hogy mit választ Orbán Viktor. A pénzt, vagy az életeket.

Ugyanis Orbán Viktornak döntenie kell: elrendel még szigorúbb korlátozásokat, bezárja-e az iskolákat, a plázákat, a nem létfontosságú boltokat (vagy a kaszinókat, habár ha az megtörténik, akkor tudhatjuk, hogy tényleg óriási a baj), vagy sem. Előbbi eset vélhetően számos ember életét mentené meg, azonban a gazdaság súlyos árat fizetne érte. Ha viszont nem zárja be az iskolákat, az még nagyobb arányban fogja növelni a fertőzöttek, és kórházi ápolásra szorulók számát.

Orbán Viktornak gyakorlatilag egy évvel a választások előtt, a legfontosabb döntését kell meghoznia. Mérlegelnie kell, hogy politikai értelemben melyik a kisebbik rossz.

Képes a magyar gazdaság elviselni azt, ha szülők ezrei, tízezrei esnek ki ideiglenesen a munkaerőpiacról? Képes a magyar gazdaság elviselni azt, hogy vendéglátásból és turizmusból továbbra sem érkeznek bevételek? Képes a magyar gazdaság még egy karantént elviselni?

Ugyanakkor, ha ezeket a kérdéseket feltettük, az alábbiakat is fel kell, hogy tegyük.

Képes az egészségügyi rendszer még több beteg embert ellátni? Képes az ország még több halált elviselni? Képes az ellátórendszer akkor is működni, ha a járvány harmadik hulláma igazán berobban? Nem fog összeomlani az egészségügy, pláne most, hogy tömeges felmondások indultak meg?

Akármit is dönt Orbán Viktor, bármelyik döntésnek nagyon súlyos következményei lesznek. Azonban Orbán Viktornak, mint az ország felelős vezetőjének (ha valóban az) döntenie kell. Egyeztetnie kell szakértőkkel, mérlegelnie kell a két opció között, de végül ki kell mondania, hogy inkább a pénzt, vagy inkább az életeket választjuk.