Tegnap már beszámoltam arról, hogy megkaptam a kínai koronavírus elleni védőoltást, és az aznapi tünetekről is meséltem. A tájékoztatóban is szerepelt, hogy a második nap lesz a rosszabb, és ebben nem hazudtak.

A jó hír, hogy a szervezetem nyilvánvalóan reagált az oltásra, ergo az hatásosnak látszik. A rossz hír sem rosszabb, mint elkapni a betegséget: az egyetlen mellékhatás amit tapasztalok az a fejfájás, igaz az viszonylag jelentékeny, migrénhez hasonló. Egyébként a kar zsibbadása/feszítése elmúlt, csak érintés hatására érzem az oltás helyét, egy egészen picit duzzadt be a felkarom azon része, ahová az injekciót szúrták. A fejfájás viszont tényleg erős, és egyelőre a fejfájáscsillapító sem győzte le, űzte el. Teszem hozzá, ez még mindig a bőven kibírható kategória, azért cserébe, hogy ne legyek beteg, hogy ne fertőzzek meg másokat, hogy visszakaphassam a normális életemet.

Ráadásul ez egy tipikus mellékhatás.

Az injekció beadásának helyén fellépő és az egész szervezetet érintő (szisztémás) mellékhatások közül a leggyakrabban jelentett, szervezett adatgyűjtésből származó, 18 éves és annál idősebb felnőtteknél 7 nappal az injekció beadását követően tapasztalt mellékhatás az injekció beadásának helyén fellépő fájdalom volt. Láz, a fáradékonyság, fejfájás és hasmenés is gyakran fordult elő.

A mellékhatások osztályozása a Nemzetközi Orvostudományi Szervezetek Tanácsa (CIOMS) által ajánlott módon kerül feltüntetésre. A mellékhatások előfordulásának gyakorisága:

  • nagyon gyakori (≥10%)
  • gyakori (≥1%, <10%)
  • nem gyakori (≥0,1%, <1%)
  • ritka (≥0,01%, <0,1%)
  • nagyon ritka (<0,01%).

Az injekció beadásának helyén tapasztalt mellékhatások:

  • nagyon gyakori: fájdalom
  • nem gyakori: bőrmelegség, duzzanat, keményedés vagy csomó, bőrkiütés, viszketés
  • ritka: bőr kivörösödése

Az egész szervezetet érintő (szisztémás) mellékhatások

  • nagyon gyakori: fejfájás gyakori: láz, fáradékonyság, izomfájdalom, ízületi fájdalom, köhögés, nehézlégzés, hányinger, hasmenés, viszketés
  • nem gyakori: szédülés, étvágytalanság, hányás, szájgaratfájdalom, nyelési nehézség, orrfolyás, székrekedés, túlérzékenység
  • ritka: hirtelen kialakuló (heveny, akut) allergiás reakció, aluszékonyság, álmatlanság, tüsszögés, orrgaratgyulladás, orrdugulás, torokszárazság, influenzaszerű tünetek, érzéscsökkenés, végtagfájdalom, szívdobogásérzés, hasi fájdalom, bőrkiütés, bőrnyálkahártya-rendellenesség, pattanás (akne), szemfájdalom, kellemetlen érzés a fülben, nyirokcsomó-bántalom (limfadenopátia)
  • nagyon ritka: hidegrázás, ízérzészavarok, ízérzet elvesztése, érzészavar (paresztézia), remegés, figyelemzavar, asztma, torokirritáció, mandulagyulladás, kellemetlen érzés a végtagokban, nyaki fájdalom, állkapocsfájdalom, nyaki duzzanat, szájfekély, fogfájdalom, a nyelőcső betegségei, gyomorhurut (gasztritisz), a széklet színének változása, szemfájdalom, homályos látás, szemirritáció, látáscsökkenés, fülfájdalom, idegesség, magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, vizelettartási nehézség (vizeletinkontinencia), késlekedő menstruációs vérzés.