És a mai adatokat még nem is ismerjük…

Készüljünk fel arra, hogy az új fertőzöttek száma lesz még magasabb is, de amire elsősorban figyelni kell, nem a megbetegedések, hanem a halálozások száma. A védekezés sikerét a megmentett életek számában tudjuk most lemérni – mondta az M1-nek adott interjújában Orbán Viktor miniszterelnök. Tette mindezt még szeptemberben, amikor valóban alacsony volt az elhunytak száma.

Azóta viszont sok víz folyt le a Dunán, a koronavírus pedig rengeteg ember halálát okozta. Arányaiban többet, mint az Egyesült Államokban. Szerda estig az adatok alapján 15.324 magyar állampolgár hunyt el koronavírus miatt, ami 1572 embert jelent 1 millió emberre nézve. Az Egyesült Államokban ugyanez az arány már kedvezőbb, ott 1560 halott jut, 1 millió emberre. Egyébként nehéz találni olyan országot, ahol rosszabbul alakulnának a számok. Gibraltár, San Marino, Csehország, Belgium, Szlovénia, az Egyesült Királyság, Montenegró, Olaszország és Portugália áll még nálunk is rosszabbul. Tegyük hozzá, ebből a tíz országból kettő törpeállam, Gibraltáron 93, San Marinoban 75 ember hunyt el a Covid okán. Tizedik helyen állunk, egy olyan listán, ahol nagyjából kétszáz ország „versenyez” és ahol jobb minél hátrébb lenni.

Ráadásul a hivatalos adatok szerint 15 324 ember halálát okozta a vírus, eközben a valós szám ennél is magasabb lehet, a KSH adataiból látni, hogy kiugróan sokan haltak meg tavaly év végén Magyarországon. Csak november-decemberben vége között az előző 5 év átlagánál sokkal, 11 517-tel többen haltak meg az országban.

További rossz hír, hogy a harmadik hullám eddigi adatai alapján a magyar halálozási adatok minden valószínűség szerint tovább fognak romlani: az elmúlt egy hét adatait nézve a százezer főre vetített halálozási adatok alapján Magyarországon a negyedik legrosszabb a helyzet az egész világon, csak Szlovákia, Csehország és Montenegró van előttünk. – írja a 444