Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével és egyben miniszterelnök-jelöltjével beszélgettünk, a jelöltségéről, Orbán esetleges leváltásáról és arról is, hogy milyen lenne a Momentum új Magyarországa. Szerinte a korrupciónak nincs színe, nem foglalkozik azzal, hogy a fiatalkori Orbánnal hasonlítják össze, de azt is elmondta, hogy miért fontos az előválasztás.

– Elképzelhető, hogy Magyarország következő miniszterelnökével készítek éppen interjút? Ha igen, az mindenképpen jól mutatna az önéletrajzomban is…

– Engem indít a Momentum az előválasztáson az ellenzéki miniszterelnök-jelölt pozíciójáért, mert kell, hogy legyen képviselője az új politikai generációnak. Győzelemre készülök, de természetesen támogatom a végső győztest, bárki is legyen az. 

– A szovjet időszakban a súlyemelőknél jellemző volt, hogy sokkal nehezebb volt megnyerni a szovjet nemzeti bajnokságot, mint az olimpiát. Ez a 2022-es választásra is igaz lehet? Nehezebb lesz nyerni az előválasztáson, mint utána legyőzni Orbán Viktort, vagy mindkettő egyformán nagy kihívásnak ígérkezik?

– Bármelyik eddig bejelentkezett miniszterelnök-jelölt le tudja győzni Orbán Viktort. Az ellenzéki jelöltek jók, míg Orbán Viktor és családtagjainak gazdagodásából, az ország felvásárlásából egyre többeknek van elege. A fő kérdés inkább az, hogy milyen országot építünk 2022 után. Merthogy nem csak kormányváltásra, hanem korszakváltásra van szükség: új arcokkal kell egy új Magyarországot építeni. 

– Fekete-Győr András és a fiatalkori Orbán Viktor között a fizimiskán és a jogász végzettségen kívül milyen hasonlóságok vannak? Hiszen számtalanszor hasonlítják össze az 1989 környéki Orbán Viktorral. Ez inkább zavaró, vagy büszkeséggel tölti el? 

– Nem foglalkozom vele. Orbán Viktor a magyar történelem legnagyobb tolvaja, aki elárulta a rendszerváltást.

– A mostani Orbán Viktor és Fekete-Győr András között van bármi hasonlóság?

– Orbán Viktor az egyszemélyi hatalomban és a lopásban hisz. Én a tisztességben, becsületben, és abban, hogy egy ember sem tévedhetetlen. Hatalmas segítség, hogy nem egyedül vágok neki az előválasztásnak: ott van mellettem Cseh Katalin, Donáth Anna, Szél Bernadett, Hadházy Ákos és a Momentum teljes közössége – polgármesterektől aktivistákig. 

– Választáson talán le lehet győzni a Fideszt, jelenleg is úgy fest, hogy jobban áll az ellenzéki összefogás. De a NER leváltható? Értem, hogy elszámoltatásról beszélnek, és Mészáros letartóztatásáról, de ez nem több, mint egy ügyes kampányfogás az Orbán-ellenes szavazók számára? 

– Nem csak a levegőbe beszélünk, pontos tervvel készülünk a kormányváltás utáni első 3, 30 és 300 napra. De ezen túl is fontos, hogy egyértelművé tegyük a prioritásainkat. Nem követhetjük el ugyanazt a hibát, mint a rendszerváltás idején. Az előző rendszer felépítőit, Magyarország kifosztóit felelősségre kell vonnunk, mert csak így építhetünk egy új, európai jogállamot. 

– Oligarchák leváltásáról, elszámoltatásáról beszélnek. De mi lesz a baloldalhoz közel álló oligarchákkal, mint amilyen Puch László? Ő is előzetes letartóztatásba kerül a választásokat követően, vagy csak a NER-hez közel álló oligarchákra vár ez a sors? 

– Aki bűnt követett el, felelősségre lesz vonva – ezért állítjuk fel a Korrupcióellenes Ügyészséget, és ezért szervezzük újra az ügyészséget. A korrupciónak nincs színe, ezt évek óta tudjuk és hangoztatjuk és küzdünk minden formája ellen.

– Hogyan győzne meg egy Fidesz szavazót arról, hogy változásra és Új Magyarországra van szükség? Mit mondana neki, hogy 2022-ben már ne a kormánypártokra szavazzon?

– Arra kérném, hogy tegye a szívére a kezét, és mondja meg, hogy tényleg jobb hely-e Magyarország a Fidesz kormányzása óta. Hogy tényleg rendben van-e, hogy Orbán Viktor strómanjain keresztül a leggazdagabb magyar lett, hogy mi fizetjük a gyerekei hobbijait. Hogy tényleg rendben van-e, hogy a hatalom oltárán feláldozzák a nemzeti egységet, és még egy súlyos járványhelyzetet is az ellenzék elleni hergelésre használnak. Ezt a folyamatos politikai háborút nézzük 30 éve a magyar politikában. Ideje, hogy új arcok egy új Magyarországot építsenek, szakítva az elmúlt 30 év hibáival. 

– És miként lehet meggyőzni azokat, akik alapvetően nem kérnek Orbánból, de nem kérnek Gyurcsányból és a régi baloldalból, hogy az ellenzéki összefogásra szavazzanak? Nem félő, hogy rengeteg Fideszből kiábrándult, de alapvetően jobboldali-konzervatív szavazót fognak veszíteni Gyurcsány Ferenc és a DK – és részben az MSZP- miatt? 

– Pontosan erre van az előválasztás: a választó dönthet arról, hogy kik induljanak Orbán Viktorék ellen, hogy mely párt milyen súllyal képviseltesse magát az összefogásban. Arra ösztönzök mindenkit, akinek kételyei vannak, hogy vegyen részt az előválasztáson – és ha a teljes elmúlt 30 évből van elege, szavazzon a Momentum jelöltjeire.

– Milyen lenne a Momentum Új Magyarországa? 

– A Momentum egyértelművé tette, hogy milyen Magyarországot képzel el. Olyat, amely felelősségre vonja az előző rendszer bűnöseit és tisztességes jogállamot épít. Olyat, amelyben euróval fizetünk, ahol Magyarország-részvényt kap minden magyar, ahol az oktatást a finn modell alapján szervezzük át, a 4 napos munkahét elérhetővé válik, és amely a legzöldebb országgá tud válni a régióban.