A koronavírus járvány harmadik hullámának felfutó szakaszában járunk. Egyre többen betegednek meg, egyre többen szorulnak kórházi ellátásra valamint lélegeztetőgépre, és ezzel párhuzamosan az elhunytak száma is meredeken emelkedik. Emellett a gazdaság sem áll túl rózsásan, óriási volt a költségvetési hiány, a vendéglátósok a csőd és az éhhalál küszöbén állnak, egy szigorúbb lezárás bár megmenthet emberéleteket, de súlyosan fenyegetné az emberek egzisztenciáját.

Látható, hogy a kormány is bizonytalan, egyelőre kivárnak. Habár egyre több kormányhoz közeli személy állítja, hogy az eddigi korlátozó intézkedések nem elégségesek, és szigorítani kellene, azonban a szigorítás következő lépcsője egyértelműen az általános iskolák, óvodák és bölcsődék bezárása lenne. Ez pedig rengeteg ember munkahelyét veszélyeztetné, hiszen a szülőknek otthon kellene maradniuk a gyerekeikkel. Mondhatni, patt helyzet.

Eközben már most 6367 koronavírusos beteget ápolnak kórházakban, a második hullám csúcsán 8045 beteg feküdt kórházban, és az egészségügyi szakértők szerint nagyjából ez volt a rendszer felsőkapacitása, ennél többet aligha bírtak volna el. Az elmúlt napok számaiból látható, hogy a harmadik hullám során megdőlhet az új negatív rekord.