Az ellenzéki pártokat megmozgatta a ma délelőtt bejelentett hír, miszerint a Fidesz távozik az Európai Néppárt frakciójából. Egymással versenyt futva reagáltak a hírre, a vélemények és meglátások színes kavalkádját besepertük, többnyire az ismert közösségi oldalról. Íme néhány kommentár a mai bejelentés hírére:

DK: „Vesztesek” – összegez Gyurcsány Ferenc

„Ebben a percben hivatalos lett. Ízlelgetik már a vereség ízét. Lehet itt magyarázkodni, mint az oviban, hogy ”Dehát nem kizártak minket, hanem mi magunk léptünk ki„. A lényeg ugyanaz. Vesztesek. Szó nincs Európa erős emberéről. Itt egy igazi lúzert látunk. Megérdemlik, ami most történik velük. És mi majd folytatjuk. Egy év múlva itthon is veszíteni fognak.” (Gyurcsány Ferenc / Facebook)

MSZP: „Óriási stratégiai vereség Orbánnak az Európai Néppárt és a Fidesz szakítása.” – kommentálta az eseményt Ujhelyi István.

„Megnyugvás a biztonságos és egységes Európai Unió híveinek, óriási stratégiai vereség Orbánnak az Európai Néppárt és a Fidesz szakítása. A kormánypártiak most még nehezebb helyzetbe kerülnek, hiszen Európa szélsőséges ellenzékéből nullára csökken az érdekérvényesítő képességük. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy Magyarország érdekei is kispadra kerülnek; mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy a Fidesz partvonalra sodródása minimális károkat se okozzon a hazánknak és a magyar embereknek. Meg fogjuk védeni Magyarország, a magyar emberek és a magyar vállalkozások érdekeit, ahogyan tettük eddig is! Fidesz bűne, hogy egy globális járvány közepén sem az emberek védelme érdekelte elsősorban, hanem Európa ellenségeinek előretolt katonájaként viaskodott az Unió közösségével. A haza érdeke, hogy 2022-ben mi is kirakjuk őket a hatalomból, mint ahogy a keresztény-konzervatív néppárt teszi az európai frakciójából.” (Ujhelyi István/Facebook)

Momentum Mozgalom: Nem tagja annak a fórumnak, ahol a fontos döntéseket hozzák, mert túl kínos lett Európában.

„A Fidesz most újra megtanulhatta, a zsarolása nem működik. Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportja szerda délelőtt szavazott az új eljárási szabályzatának jóváhagyásáról, a Fidesz kizárását lehetővé tevő alapszabály-módosításról. Ezt a Néppárt frakciójának elsöprő többsége támogatta, 148 képviselő szavazott mellette, 28-an ellene. Erre mondta azt Orbán Viktor korábban, hogy ha ez megtörténik, a Fidesz kilép a Néppárt frakciójából. Az Európai Néppárt több éves késéssel az egyetlen vállalható döntést hozta meg akkor, amikor elszánták magukat arra, hogy kezdenek valamit a soraikban ülő fideszes képviselőkkel, ezzel együtt pedig Orbán Viktorral. A Fidesz távozása európai pártcsaládjának frakciójából azt is jelenti, hogy a magyar kormánypárt többé nem tagja annak a fórumnak, ahol a fontos döntéseket hozzák, mert túl kínos lett Európában.” (Momentum Mozgalom/Facebook)

Jobbik: Magyarországot maffiamódszerekkel fogságban tartó Orbánéknak semmi keresnivalójuk nem volt egy demokratikus pártokat tömörítő politikai közösségben.

„Orbánék ma távoztak Európa legnagyobb pártcsaládjából, de ne legyen senkinek illúziója: ma a Néppártot, holnap az Európai Uniót akarja otthagyni. Az, hogy ma kilépett a Fidesz az Európai Néppártból vagy elébe ment egy kínos kirúgásnak ebből a szempontból részletkérdés. Orbánékat már korábban beárazták, hónapok óta fel vannak függesztve, a zsarolgató zseb-Putyint évek óta nem veszik komolyan – csak éppen a nyílt konfliktust nem kívánták vele szemben felvállalni. Eddig. A napnál is világosabb: az európai uniós támogatásokat nagyüzemben lenyúló, közben Brüsszel ellen kampányoló, Magyarországot maffiamódszerekkel fogságban tartó Orbánéknak semmi keresnivalójuk nem volt egy demokratikus pártokat tömörítő politikai közösségben. A keleti diktatúrák falova ma egyedül maradt – elengedték a kezét. Orbánék együtt csúsztak le Szájer Józseffel az ereszcsatornán és vesszőfutásukra ma végre pont került. Országérdek-érvényesítő képességük ezután leginkább a nullához konvergál majd. A sértődött Orbán persze itt nem fog megállni: ma csak a Néppártot hagyta el a Fidesz, de holnap már az Uniót akarja, és ebbe a sötét, mély kútba minden magyar állampolgárt be akar rántani magával. A valódi néppárti Jobbik nem engedheti, hogy mindez megtörténjen – legkésőbb 2022-ben, a magyar választókkal szövetségben véget kell vetni ennek az ámokfutásnak!” (Jobbik/Facebook)

LMP: Véget ért a Fidesz–Néppárt telenovella első évada

„Pablo Sanchez eltitkolt gyermeke mégis örökölt Juan Garciatól. Úgy tűnik, a fondorlatos cselekmények egy részének a végéhez érkeztünk: a Fidesz-KDNP EP képviselői kiléptek a Néppárt képviselőcsoportjából. Természetesen az, hogy a pártcsaládnak tagja marad-e a Fidesz (a KDNP elmondásuk szerint igen), majd a következő szövevényes évadban derül ki: Weber és Orbán viharos kapcsolata még évekig szórakoztatni fogja az erre fogékonyakat. Ne legyen kétségünk: ettől nem lesz jó Magyarországnak, ettől még az Orbán-kormány bármelyik európai normát meg fogja tudni sérteni, ahogy tette eddig a Néppárt segédletével. Továbbá ez nem jelenti azt sem, hogy az európai jobboldal a liberálisok foglya lett, csupán azt jelenti, hogy a miniszterelnök túlcselezte magát, és kijátszotta magát a csapatából. A magyar emberek számára a Fidesz és a Néppárt viszonyának nincs valódi jelentősége, hiszen hazánknak az lenne az érdeke, ha mindkettő kiesne a hatalmi pozíciójából. Az LMP ezért dolgozik.” (lehetmas.hu)

Liberálisok: Orbánék hivatalosan is Európa szégyenpadjára kerültek

„Örömteli, hogy az Európai Néppárt, a világban felerősödő jobboldali populizmus ellenére továbbra is elkötelezett híve az integrációnak és a jogállamiságnak. Sajnos mindez a Fideszről eddig sem volt elmondható, és most a kilépésükkel ezt egyértelműen be is bizonyították, ahogy azt is elismerték, hogy Orbán Viktor és pártja se nem európai értelemben vett konzervatív, se nem kereszténydemokrata! Ami maradt a Fideszből, csupán egy szélsőséges populista, kirekesztő, autoriter formáció, amely megkeseríti a magyar társadalom mindennapjait. Ha a Fidesz továbbra is hatalmon marad, az akár Magyarország kizárását is jelentheti a közösségből, amely mind gazdaságilag, mind társadalmilag végzetes lenne hazánk számára. 2022-ben közös erővel kell leváltanunk a Fideszt, hogy Európa számára is bebizonyítsuk, nem vagyunk olyanok, mint Orbán Viktor és társai! (Liberálisok/Facebook)