A harmadik hullámban a koronavírussal fertőzöttek számának növekedése, illetve a megjelent mutációk miatt egyre nagyobb teher hárul az egészségügyre.

Annak érdekében, hogy tehermentesítsék a kórházakat és továbbra is képesek legyenek ellátni a koronavírusos betegeket péntek délután az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós utasítást adott ki valamennyi aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi intézmény és az Országos Mentőszolgálat vezetője részére az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztéséről.

Bár idén február 3-án az egynapos sebészeti ellátást újra indították, a tárca úgy ítélte, hogy a járvány jelenlegi alakulása miatt szükség van az újbóli szüneteltetésre. Az egynapos sebészeti ellátást azonnali hatállyal felfüggesztették, ez mindaddig érvényben lesz, amíg a járványhelyzet ezt indokolja – derült ki a minisztérium közleményéből.

A tárca szerint az időben meghozott döntés és korlátozás életeket menthet. A magyar egészségügyi rendszer eddig rugalmasan tudott alkalmazkodni a kialakult járványhelyzethez. Az egészségügyben dolgozók lassan egy éve állnak helyt a frontvonalban.