Mint ismert a kormány újabb két héttel meghosszabbította a korlátozó intézkedéseket, ám abból kiindulva, hogy az iskolák és óvodák esetében a két hét rögtön négy lett, emellett látva a járványgörbét, és azt, hogy finoman szólva sem halad flottul az oltás, nehezen elképzelhető, hogy csupán két hétig fognak tartani a korlátozó intézkedések.

Ugyanis azok gyakorlatilag most kezdődtek el (legalábbis ebben a roppant szigorú formájában, hiszen már eddig is voltak) ezeknek a hatása önmagában legalább két hét lesz, ha nem több. Így ahhoz, hogy két hét múlva nyitni lehessen, arra lenne szükség, hogy már ezen a héten javuló tendenciát mutassanak a számok, ám erre a szakértők szerint sincs esély.

De akkor miért csak két hetet jelentettek be, miért nem többet?

Egyrészt a tizennégy nap jobban lenyomható az emberek torkán, mint mondjuk a 45 nap, másrészt valóban nehéz pár hétnél előrébb látni jelenleg. Senki nem tudja, hogy a harmadik hullám mikor fog tetőzni, senki sem tudja azt sem, hogy a lakosság többségét mikorra lehet beoltani, és azt sem, hogy a járványügyi adatok hogyan fognak alakulni a következő napokban, hetekben. Emiatt jelentettek be „csak” két hetet, és nem többet. Azonban, ahogy fentebb írtuk, az iskolák és az óvodák egy hónapos bezárása minimum árulkodó lehet. Aligha valószínűsíthető, hogy például a kerthelyiséggel rendelkező vendéglátóhelyek kinyitnak, miközben az iskolák, óvodák zárva tartanak.

Orbánék szinte biztosan az oktatási intézményekkel fogják kezdeni, ha az iskolák nyitnak, akkor vélhetően utána számíthat a lakosság is némi enyhítésre. Azonban ha az iskolák bezárását meghosszabbítják, úgy az erős jelzés lesz mindenki felé, hogy nem állunk jól a harcban, és nem is várható újra nyitás.

Izgalmas, megterhelő és kihívásokkal teli időszak áll előttünk, az egyszer biztos.