A darnetes marketplaceken szinte bármi beszerezhető, nem meglepő, hogy a járvány helyzet okozta új piac termékei is megjelentek a darkweben. Idetartoznak a maszkok és egyéb védőfelszerelések, legújabban pedig a védőoltások is megtalálhatóak a feketepiacon.

Különösképpen várható volt, mivel sajnos nincsen annyi koronavírus elleni vakcina, mint amennyi szükséges lenne. Az ellátási láncok nem tudnak lépést tartani, valamint a rosszul megtervezett oltási programok is hosszú késéseket eredményeznek.

A Kaspersky Lab számítógépes biztonsági megoldásokat kínáló cég kutatói ezért körülnéztek 15 feketepacon és azt tapasztalták, hogy Pfizer/BioNTech, AstraZeneca és Moderna „gyártmányú” igazolatlan oltásokat értékesítenek leginkább az illegális piacokon, melyek adagonként 500 dolláros átlagáron mozognak, változóan 250 és 1200 dollár között. Miután a Pfizer és a Moderna hatékonyságáról szóló kutatások közzé kerültek, ezeknek a feketepiaci ára szignifikánsan megugrott, csakúgy, mint a hirdetések száma.

A Kaspersky felmérései szerint elsősorban Franciaországból, Németországból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból értékesítenek az eladók, és mint a darkweben szokásos titkosított üzenetküldő alkalmazásokat használnak, mint amilyen a Wick és a Telegram. Túlnyomó részt Bitcoin formájában kérik a kifizetést, de más kriptovaluták is előfordulnak.

A dakweben keringő oltások kockázatosak, mivel bármit tartalmazhatnak, az ártalmatlan sóoldattól haladva az igazán veszélyesig. Vannak ugyan pozitív értékelések is egy-egy eladott termék alatt, ugyanakkor ezeket könnyű hamisítani.

A szakértők ugyan elképzelhetőnek tartják, hogy vannak valós vakcinák a darkneten, amelyek különböző egészségügyi intézményekből, kórházakból, gyógyszertárakból maradtak meg vagy tulajdonították azokat el, ennek ellenére sem ajánlott onnan vásárolni, mert kihívást okozhatnak a tárolási és szállítási követelmények. A nyerészkedők számára semmi sem szent és megpróbálják a krízishelyzetből is a legtöbbet kisajtolni, ennek tetejében nem biztos, hogy aki (kriptopénzben) fizetett is, kap bármiféle vakcinát, pláne valódit, amit megfelelően tároltak és szállítottak.

Azonban nem csak védőoltást lehet kapni a darkneten, hanem hamis oltási igazolásokat is. Azok, akik nem hajlandóak több száz dollárt fizetni, 20-25 dollárért cserébe kaphatnak európai oltási igazolást, amelyek a lezárási intézkedések kicselezését teszik lehetővé. Vannak országok, ahol nem elég az oltottság igazolása, bizonyítani kell a fertőzésmentességüket is. Ezeket a dokumentumokat 50 és 70 dollár között árusítják leginkább Oroszországból.