Mint azt tegnap késő este megírtuk, az ellenzéki pártok képviselőit tömörítő Éljen Szekszárd Egyesületből távozott Zaják Rita, a Párbeszéd Magyarországért Párt tagja, ami által megszűnt a többségük a város közgyűlésében. Az immáron többséget alkotó kormánypártiak nem is tétlenkedtek. A Párbeszéd Zaják kilépését tudomásul vette és nem szankcionálják érte.

A különleges jogrendnek köszönhetően Szekszárd város polgármestere Ács Rezső a mai napon számtalan döntést hozott, mely egyértelműen az eddig többséget alkotó Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) ellen irányul.

Ilyen az a jegyző által érkezett felszólítás, amiben közölték az egyesülettel, hogy e hét péntekig ürítsük ki a hivatalban lévő irodát, mert az nem jár nekik többet, pedig eddig itt tartották a frakcióüléseket, itt végezték a hivatali munkát.

A Szekszárdi Vasárnap című önkormányzati lap kiadói jogait visszaveszi a Vagyonkezelőtől, akik majd új szerkesztőbizottságot állítanak fel, melynek vezetője Dránovits István lesz, a Tolnatáj Televízió tulajdonosa. A kiadói jogok visszavétele azt is jelenti, hogy az újságírók szerződése megszűnik, az új kiadó azzal köt szerződést, akivel szeretne. A lapot egyébként viszonylag rövid ideig Babos Attila vezeti, aki a Szabad Pécs írása mellett vállalta el a lap főszerkesztői posztját fél évre.

A lapban történő változásokhoz Ács Rezső közösségi oldalán az alábbit tette közzé: “Szeretném, ha rövid időn belül az asztalra kerülne egy olyan koncepció, amelynek megvalósítása esetén a városi lapban többségben lenne az igazi közélet és kevesebb a politikának csúfolt populista hangulatkeltés. Tényeket, minőségi riportokat szeretnének a szekszárdiak látni, így remélhetőleg nem fognak feltűnni a postaládákon a „Köszönjük, nem kérünk Szekszárdi Vasárnapot!” matricák.”

Továbbá nem megerősített információk szerint Zaják Ritával kapcsolatban a Fidesz felülvizsgálja korábbi döntését is, ugyanis nemrég leszavazták a polgármester azon javaslatát, hogy a képviselőt alpolgármesteré nevezzék ki – ám erről egyelőre hivatalos információ nincs.

Reagált a Párbeszéd is – tudomásul vették a történteket

A párt közleményben reagált megkeresésünkre, amelyben sajnálatukat fejezzük ki, hogy olyan nézetkülönbség alakult ki az Éljen Szekszárd Egyesület és Zaják Rita között, amely nem teszi lehetővé a további közös munkát. “A döntésről Zaják Rita nemrég tájékoztatta a Párbeszéd elnökségét, amely azt tudomásul vette.”

A levélben hozzátették, hogy az országgyűlési előválasztáson a szekszárdi körzetben Harangozó Tamást, az MSZP országgyűlési képviselőjét, frakcióvezető-helyettesét támogatja.

Bár a közlemény szerint zéró tolerancia van minden olyan lépéssel szemben, amely a Fidesz-KDNP, és nem a szekszárdi lakosok érdekét szolgálják, Zaják továbbra is a párt tagja maradhat és arról sem adtak információt, hogy lépései kivizsgálásra kerülnének-e. – Jövő TV.