Az alapvető élelmiszerek árának nagy része megint jóval az átlagos infláció felett emelkedett, ez megint az idős embereket sújtja leginkább, hiszen az ő kosarukban nagy súllyal szerepelnek ezek. Az LMP az alapvető élelmiszerek áfacsökkentését követeli.
2021 februárjában az étolaj ára 25 százalékkal, a cukoré 10, a mézé 8, a liszté 7, az idényáras élelmiszereké, a burgonya, friss zöldség-gyümölcs árai 6 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A kormány ugyanakkor január elsejével csak 3 százalékkal emelte a nyugdíjakat, miközben az idősek azok, akik nem benzinre, jachtozásra és luxuscikkekre, hanem alapvető élelmiszerekre költik a pénzük nagy részét.
Miközben a tavalyi évünk szinte már teljes egészében a járványról és a válságról szólt, a kormány semmilyen segítséget nem adott az időseknek.
Nem kaptak nyugdíjprémiumot, de még a szokásos alamizsnákat sem, rezsi- vagy Erzsébet-utalványt. Most, hogy közelednek a választások, egy heti plusz nyugdíjat kaptak a nyugdíjasok 13. havi nyugdíj címén. Ezt ugyan a postás hozta, de az infláció vitte is.

Az LMP követeli az alapvető élelmiszerek ÁFA-tartalmának 27-ről 5 százalékra csökkentését, mert az élelmiszer nem luxus.