Magyar kezdeményezésre 2018-tól kezdve ünnepeljük március 10-én a Beporzók Napját. Az elsődlegesen a rovarok beporzásban betöltött szerepére fókuszáló nap egyre ismertebb nemzetközi szinten is.

A cél, hogy megismertessék az emberekkel az ilyen állatok hasznosságát és ösztönözzék őket azok védelmére. Jól mutatja a téma fontosságát, hogy a Magyarországon termesztett növények kétharmada, azon belül az élelmiszernövények egyharmada igényli a beporzó rovarok „munkáját”.

Ennek kapcsán a Magyar Természetvédők Szövetsége arra hívta fel a figyelmet, hogy éppen zajlik egy európai polgári kezdeményezés a témában. A „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” című aláírásgyűjtés célja, hogy az Európai Unió támogasson egy olyan mezőgazdasági modellt, amely megvédi a beporzókat. Ennek szomorú aktualitást ad az is, hogy egyre több helyről érkeznek hírek globális mértékű rovarpusztulásról.

Magyarországon egyébként eddig 13.800 aláírás jött össze, így már nem kell sok ahhoz, hogy teljesítsük az európai polgári kezdeményezésekre vonatkozó magyar kvótát. A vírushelyzet miatt az Európai Bizottság 3 hónappal meghosszabbította az összes folyamatban lévő polgári kezdeményezés határidejét. A méhek védelmében így szeptember 30-ig lehet gyűjteni az aláírásokat, amire ezen a linken van lehetőség.

Azonban az aláíráson túl is tudunk segíteni zümmögő barátainkon! A Greenfo össze is szedett néhány tippet, hogyan tudjuk kertünket beporzóbarát módon ápolni. Ha ritkábban nyírjuk a füvet, több teret biztosítunk a vadvirágoknak vagy éppen többféle bokrot, fát telepítünk, azzal mind segítjük a hasznos kis rovarokat.

Az ügyesebbek készíthetnek a magányosan élő méheknek méhbölcsőt, vagy rovarszállót, ezzel is elősegítve a békés egymás mellett élést. Ehhez csak némi fára, esetleg szalmára vagy fűre és egy csendesebb kerti sarokra van szükségünk! Amennyiben szeretne Ön is aktívan segíteni a méheken, akkor ide kattintva megtanulhatja, hogyan tudja elkészíteni ezeket.

Forrás: Greenfo