A Székely Nemzeti Tanács 2012. január 6-ai határozata alapján minden év március 10-én tartják a székely szabadság napját. Azért ezt a napot választották, mert 1854-ben Marosvásárhelyen ezen a napon végezték ki Bágyi Török Jánost, Martonosi Gálffy Mihályt és Nagyváradi Horváth Károlyt. A székely vértanúk a forradalom és szabadságharc lángját szerették volna újjáéleszteni. „A nemzeti önrendelkezés volt az a cél, amelyért életüket adták, példát mutatva bátorságból és hűségből az utókornak” – fogalmazott Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke 2012-ben.

A Székely Nemzeti Tanács által, a nemzeti régiók fejlesztéséért elindított európai polgári kezdeményezése nagyjából egy év alatt sikeres lett. Meglett a kellő számú aláírás 10 európai uniós tagállamban.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője a székely szabadság napja kapcsán bejegyzésében leírta, hogy bő egy évvel ezelőtt látva azt, hogy a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére időarányosan kevés aláírás gyűlt össze határozati javaslatot nyújtottak be az országgyűlés elé. Ezt példátlan módon szinte teljese politikai konszenzust teremtett, a kormánypárti frakciók mellett egy kivételével az összes ellenzéki képviselőcsoport is támogatta.

„Az ekkor induló írdalá.hu kampány során egy valódi magyar összefogás valósult meg, ami példát mutatott egész Európa számára. Ismert művészek, sportolók, közéleti szereplők, ellenzéki és kormánypárti politikusok a nemzeti régiók ügye mellé álltak” – írta Keresztes.

Annak ellenére, hogy itthon széles körű összefogás indult meg a nemzeti kisebbségek ügyében, uniós szinten egy másik kezdeményezés során az Európai Bizottság mondvacsinált indokok alapján elutasította a Minority SafePack kapcsán a jogalkotást. Ezt elfogadhatatlannak és az európai értékkel ellentétesnek nevezte a zöldpárti képviselő.

Keresztes azt is kiemelte, hogy a Fidesz-KDNP kormány az elmúlt 11 évben képtelen volt a külhoni magyarság érdekeit érdemben képviselni és megvédeni. Ehhez egy erős nemzetközi szövetség és politikai támogatás kiépítésére lett volna szükség, amit a kormány nem tudott teljesíteni. A Fidesz távozása a Néppártból csak tovább szűkíti a mozgásterüket.

A frakcióvezető hangsúlyozta, hogy a kettős állampolgárság intézményének a megtartása és a külhoniak szavazati jogának megőrzése mellett rendezni kell a levélszavazás szabályait. Mivel jelenlegi formájában ez hátrányosan érinti a hazai lakcímmel rendelkező, munkavállalás és tanulás miatt nyugati diaszpórában élő magyar állampolgárokat.

Az LMP alapítása óta kiáll a külhoni magyarok jogaiért. Mindenki számára biztosítani kell a szülőföldön való boldogulás és megmaradás lehetőségét.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán