Ha igen, akkor fenntartható stadion…ha már mindenképpen muszáj megépíteni.

A stadionok esetében nem csak a megépítésük drága, hanem az üzemeltetésük is. Amíg a PMFC mostani stadionja évente 60 millió forintba kerül, addig egy nagyobb, modernebb aréna ennek többszörösébe fog. A pécsihez hasonló méretű szombathelyi stadion üzemeltetése 2019-ben 278 millió forintba került.

Az egyszerűség és az infláció kedvéért számoljunk 300 millió forinttal.

Ennyibe fog kerülni az új PMFC Aréna, minden egyes évben. Ezt a 300 millió forintot kellene előteremteni, de legalább egy jelentősrészét.

A jegybevétel ehhez nyilvánvalóan nem lesz elég. Ha minden egyes bajnokin telt ház lenne, és mind a 8,000 szurkoló kifizetne minden jegyért 2,000 forintot, akkor jönne ki a 300,000,000 forint. Ez irreális, a valóság ezzel szemben az, hogy az 50,000,000 forint is több, mint örömteli lenne, a jegy- és bérletbevételekből.

Mi másból származhat még bevétel?

Elméletileg lehetnének koncertek, de egyrészt Pécsnek erre van alkalmasabb helyszíne (Zsolnay, Expo), másrészt a vidéki stadionokban nem jellemző, hogy komoly nézőközönséget vonzó fellépőket szerezzenek meg. Ez egyelőre a budapesti arénáknak sem igazán megy.

A megoldás.

Olyan stadiont kell építeni, ami a hét mindennapján szerves része lesz a városnak és az itt élő embereknek. Ha a stadiont úgy tervezzük meg, hogy csupán a minden második héten megrendezendő bajnokival számolunk, akkor valóban legjobb esetben is 250 millió forintot kell az üzemeltetésére fordítani. Ezzel szemben olyan helyen kellene felépíteni ezt a létesítményt, ami nem esik ki túlzottan a központtól (Bolgárkert ezért nem jó megoldás), és Tüskésréthez hasonlóan szerves részévé tud válni az embereknek. Nem csak egy stadion, hanem egy központ: futópályával, konferenciateremmel, edzőközponttal, E-sport lehetőséggel, szabadidősprogramokkal, tekével, fallabdával, boltokkal, szalonokkal. Így egyébként akár bevételt is termelhetne, igaz a megépítési költségek így sem fognak soha megtérülni.  

A másik megoldás, miszerint ne épüljön Pécsen stadion.

A Párbeszéd felületén lehet erről a kérdésről szavazni.