A kormány múlthéten újabb kéthéttel meghosszabbította a korlátozásokat, ám ahhoz, hogy jövőhéten nyitni lehessen, arra lenne szükség, hogy drasztikusan javuljanak a számok. Azonban ennek épp az ellentettjét látjuk, folyamatosan romlanak a statisztikák, nap, mint nap többen és többen halnak meg, a kórházak pedig lassan megtelnek, sok helyen már nem jut mindenkinek intenzíves ágy. Ennek fényében teljesen kizárt, hogy Orbánék ne hosszabbítsák meg a veszélyhelyzetet, annak ellenére is, hogy a tizennégy nap vasárnap lejár.

De mikorra várható újra nyitás?

Gyakorlatilag csak akkor, ha a lakosság többsége védettséget szerez, és ennek a legjobb és legbiztonságosabb módja a védőoltás. A kormányzati kommunikáció legalábbis ezt sugallja. Azonban ahhoz, hogy az oly régóta vágyott nyájimmunitás létrejöjjön, a mostanihoz képest fel kellene pörgetni az oltakozást és az oltakozási kedvet is. Hozzávetőlegesen 1.5 millió ember kapott már legalább egy védőoltást, legalább 6-7 millióról beszélnek a szakértők, ahhoz, hogy biztonságosan lehessen nyitni. Ez az 1.5 milliós szám körülbelül egy hónap alatt jött létre, ilyen tempóval számolva még legalább három hónap a kívánt szám elérése. Ráadásul ez a 1.5 millió leginkább az első beadott oltásokból áll, a második vakcinát jóval kevesebben kapták meg, teljes védelmet pedig csak a két vakcina ad.

Lesz-e az embereknek ehhez türelmük?

Ez már egy nehezebb kérdés, látható, hogy mindenki frusztrált, mindenkinek kezd elege lenni, a Fidesz számára rémálomszerű forgatókönyv, ha még májusban sem tudnak újra nyitni. Rémálom két szempontból is: a romokban lévő gazdaság is megsínyli a dolgot, és az emberek pszichéje is. Mindkettő megbosszulhatja magát a 2022-es választásokon.

Ettől függetlenül sincsenek jó híreink, bár az előfordulhat, hogy a vakcina útlevéllel rendelkezők számára lesz némi enyhítés, de a korlátozások teljes feloldására alighanem kell még várni, legalább májusig. A járványügyi szakemberek is egyébként azt mondják, hogy nagyjából a harmadik hullám akkortájt csendesedhet el. Ha addig sikerül egy, a mostaninál okosabb oltásitervet kidolgozni, akkor talán nyáron már szabadulhatunk.