Ahogy korábbi cikkünkben is megírtuk, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón közölte, hogy 24 órán belül nyilvánosságra hozzák a kínaiakkal és oroszokkal kötött vakcinaszerződéseket.

24 órán belül nyilvánosságra hozzák az orosz és kínai vakcinaszerződéseket

Gulyás Gergely az ígéretét be is tartotta, Facebook oldalán hozta nyilvánosságra az adatokat.

A magyar kormány a vakcinabeszerzések ügyében a nyilvánosság pártján áll. Ahogy ígértem, nyilvánosságra hozzuk a kínai…

Közzétette: Gulyás Gergely – 2021. március 11., csütörtök

A nyilvánosságra hozott szerződésekből kiderül, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) 5 millió adag kínai Sinopharm vakcinát egy magyar gyógyszerkereskedő cégtől, a Danubia Pharma Kft.-től rendel, adagonként 30 euró plusz 5 százalék áfa összegért, a következő ütemezés szerint: 500 ezer adag március 15-ig, 500 ezer adag április 15-ig, 500 ezer adag május 15-ig, 3,5 millió adag június 15-ig, és az oltóanyagnak legalább a beszállítást követő hatodik hónapig felhasználhatónak kell lennie.

A szerződésből nem deül ki, hogy a Danubia Pharma Kft. mekkora haszonnal adja tovább a vakcinákat a magyar államnak.

Az orosz oltóanyagot az NNK közvetlenül egy bejegyzett moszkvai céggtől vásárolja. Először háromezer, majd egymillió adag Szputnyik-V vakcinára kötöttek szerződést 19,9 dolláros egységáron. Ebből 300 ezer adag vakcinát a szerződés életbe lépésétől számítva 30 napon belül, félmillió adagot 60 napon belül, végül 200 ezer adagot 90 napon belül kell szállítania az orosz cégnek.