A Pécs Aktuál hírportál közölte Dr. Hargitai János képviselő gondolatait az új PMFC stadionról. A KDNP-s politikus szerint a város sportinfrastruktúrája elmaradott, szerinte Pécsen szinte semmi nincs, ami a sportot szolgálná, a stadion ennek a fejlesztésnek csak egy eleme, de az számos más pontot is tartalmaz. Hargitai azt is elmondta, hogy ez nem csak egy stadion lesz, hanem egyben egy közösségi tér is, ráadásul állítása szerint ezt a pénzt nem lehetne egészségügyre, vagy oktatásra költeni, azonban nincs ok csüggedésre, egy ilyen projekt megteremti a környezetet a fejlődéshez. Továbbá állítása szerint ez Pécsnek nem kerül semmibe, és mivel az ország minden pontján épült már stadion, kivéve ezt a régiót, ezért ez Pécsnek és a Dél-Dunántúlnak versenyhátrányt jelent. Azon kívül, hogy a pécsieknek ez nem kerül semmibe (de, kerül hiszen adóforintokból épül, a pécsiek adóforintjaiból is – a szerk.) olyan szerencsések leszünk, hogy még a haszon is nálunk fog maradni. Kár, hogy Magyarországon a stadionok semmilyen hasznot nem termelnek, sőt az üzemeltetésük a mai napig nem megoldott, sokszázmillió forintos tétel a költségek halmazában.

Hargitainak abban egyébként igaza volt, hogy úgy nem lehet várost fejleszteni, hogy ne történjen semmi, ne épüljön semmi.

Azonban az urbánus környezet fejlődése során nem feltétlenül a stadion az első dolog, ami az embernek beugrik, a „mire van szükség még” oldalon. Sportcélú beruházásokra egyébként szükség van, egy egészséges társadalom alapja a sport, de nem a professzionális, hanem a tömegsport. Ennek viszont korlátozottak a lehetőségei Pécsett. Alig van uszoda, nincs fürdő, kevés a jó minőségű futópálya, felnőtt játszótérből összesen kettő van, de a lakosság számára elérhető, reális áron kibérelhető tornacsarnokból sincs túl sok. A mozgásszegény életmódnak pedig nagyon súlyos egészségügyi és ezzel együtt nemzetgazdasági terhei vannak, azonban ha a lakosság számára a mindenkori kormányzat és/vagy önkormányzat nem teremti meg a sportolás feltételeit, ergo nem épít futópályákat, uszodákat, kondiparkokat, akkor ennek hiányában a lakosság többsége nem is fog sportolni. Ma a magyar társadalom 53 százaléka egyáltalán nem végez testmozgást, részben ennek tudható be, hogy az EU legelhízottabb nemzete vagyunk, ami gyakorlatilag minden ismert betegség esetében súlyos rizikófaktor.

Hargitai Jánosnak igaza van, óriási szükség lenne beruházásokra, sportcélú beruházásokra is. A sport a primer prevenció része, a legolcsóbb gyógyszer minden nyavalyára, a legjobb módszer arra, hogy megőrizzük testi és szellemi fittségünket. Azonban ennek a módja nem egy 20-22 milliárdból megépülő stadion. A stadiont nem fogják a pécsi emberek használni. Még ha a lehető legokosabban épül meg, ki lehet alakítani a környezetében futópályát, konditermet, asztalitenisz központot, azonban maga a stadion még így is felesleges. Futópályát, konditermet, asztalitenisz központot, fallabda pályát, tekepályát, uszodát egy soha meg nem térülő, cserébe roppant drága stadion nélkül is lehetne építeni. Sőt, ha az aréna költségeit levesszük akkor bizony számtalan futópályát, kondiparkot és minden mást lehetne építeni, ami valóban hasznos a pécsi emberek számára és nem csak egy nagyon-nagyon szűk réteg szórakozását szolgálja.

Pécs városa nem azért maradt le a többi nagyvároshoz képest az elmúlt harmincévben, mert nem lett volna modern stadionunk, és nem egy ilyen létesítmény megléte a kulcs ahhoz, hogy felzárkózzunk. Pécs magas hozzáadott értékű munkahelyek teremtésével, az egyetemmel való együttműködéssel, közösséget szolgáló beruházások élénkítésével, reptér fejlesztéssel, technológiai újításokkal fog felzárkózni más városokhoz, és lesz valódi regionális központ. A stadionra szánt pénzt talán érdemesebb lenne ilyen és ehhez hasonló beruházásokra átcsoportosítani.