Korábban Belányi Lajosnéval, az Összefogás Mecsekszabolcsért Egyesület vezetője beszélgettünk a helyi civilek több éves kálváriájáról, hogyan vették el tőlük a közösségi terüket és hogyan próbálnak küzdeni azért, hogy továbbra folyathassák a munkájukat.

Most a mecsekszabolcsi civilek helyzetéről megkérdeztük Tóth Jánost is, a Szabolcs Fejedelem Hagyományőrző Íjász és Lovasíjász Egyesület elnökét.

Nem látnak semmilyen szándékot a jelenlegi városvezetés részéről, hogy megoldják a mecsekszabolcsi civilek problémáit?

Ez már egy nagyon régi történet. A helyi kis klubokat, és csoportokat az Összefogás Mecsekszabolcsért Egyesület próbálja összefogni. Ezekkel a baráti körökkel a városvezetésből senki se hajlandó szóba állni. Ezért az egyesület próbál tenni értük. Ez a kultúra fővárosa és mégis rengeteg energia megy el ezekre a felesleges harcokra, a városvezetés és a civilek között. Ennek nem szabadna így mennie.

Vannak jól működő, önszerveződő civil kezdeményezések. Van rengeteg település az országban, ahol az önkormányzat támogatja és segíti a helyi civil kezdeményezéseket, hagyják őket működni úgy, ahogy azt a civil szervezetek jónak látják. Ez a rendszer sok helyen működik, úgy látszik nálunk nem.

Korábban volt itt 6-8 nagyobb közösségi ház. De ezek szépen lassan megszűntek. A legutolsó, ami volt, abból szociális otthont csináltak. Ezzel a nagy közösségek kikerültek erről a területről.

Akkor ezek szerint nem számít arra, hogy esetleg egy kompromisszumos megoldás születhet?

Az már nem jól kezdődik, hogy valami kompromisszumos megoldás ahhoz, hogy jól érezzem magamat a saját lakó környezetemben, ha olyan emberekkel kell kompromisszumot kötni, akik lehet, hogy nem is tudják merre van ez a városrész. Egy jól működő városvezetésnek az lenne a feladata, hogy mindent megtegyen az emberekért. Csak úgy tudja jól végezni a munkáját, ha biztosítani tudja, hogy az lakosok jól érzik magukat a településen, hiszen ezért választották meg őket. Ellenséges hozzáállással nem lehet megoldást találni.

Ahogy figyeljük a városi politika alakulását szembetűnő, hogy magukkal sem tudnak mit kezdeni. Már a választás után kirajzolódott, hogy komoly problémák lehetnek. Ez éppen olyan mint egy családban, én egy nagy családban nőttem fel. Ott mindenkinek meg volt a maga feladata, mindenki egy irányba halad előre. Erre lenne szükség most is.

Kiemelt kép: Talabér Ádám