Mario Draghi olasz miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy az új esetszámok drasztikus megemelkedése miatt, a járvány újabb hullámában komoly szigorításokat kell bevezetniük.

Csütörtökön több mint 26 ezer új fertőzöttet és közel 380 koronavírusban elhunytat regisztráltak az olasz hatóságok. Minden olyan terület „vörös-zónának” fog minősülni, ahol a 100 ezer lakosra több mint 250 fertőzött jut.

Ez azt jelenti, hogy Olaszország nagy része lezárás alá fog kerülni hétfőtől. A szigorítás keretén belül a lezárt területeken élők csak engedéllyel, munkavégzés céljából, egészségügyi okokból vagy vészhelyzet miatt hagyhatják el a lakóhelyüket. A települések közötti közlekedés tilos lesz. Az üzletek, vendéglátóhelyek, a szolgáltatók és a múzeumok is bezárnak erre az időszakra. A korlátozás hatálya kizárólag a létfontosságú termékeket árusító üzletekre nem terjed ki.

Molise, Basilicata és Campania tartomány, Umbria és Abruzzo nagy része már eddig is a vörös-zónába volt és abban is marad. Ezen kívül a korlátozásokat kiterjesztik Lombardia, Piemont, Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Trentino Alto Adige és Marche tartományra is. Lazio és Calabria estében még nem született döntés, de a járványhelyzet ottani romlása miatt elképzelhető, hogy ezek a területek is a vörös-zónába kerülnek, írja az MTI.

Szardínia korábban a legenyhébb fehér-zóna besorolást kapta és úgy tűnik, hogy egyelőre ott nem romlik a helyzet. Ennek ellenére elképzelhető, hogy a vendéglátóhelyek bezárásával ott is szigorítani fognak.

Molise régióban, Umbriában és Lombardiában a kórházak telítettsége átlépte a kritikusnak tartott határértéket. Az intenzív osztályokra kerülő betegek száma folyamatosan emelkedik.

Kiemelt kép: REUTERS