A böjti szelek még ezen a hosszú hétvégén sem hagynak el bennünket. Azért remélhetjük, hogy néha a nap is reánk mosolyog a frissítő tavaszi szelet enyhítve. Sajnos a szemerkélő eső is meglátogatja megyénket hosszabb-rövidebb időre. Ugyan a látványos, közös ünnepségek elmaradnak, de március 15-én vihetünk egy szál virágot és gyertyát az emlékművekhez, hogy elismerjük vele elődeink nagyságát.

Szombat:

Szombat reggelig az ország déli részén még az eső dominál, majd ÉNy felől jelentősen csökkenhet a felhőzet, és enyhén napos, gomolyfelhős idő alakulhat ki.  A péntekinél kellemesebb napot az élénk, néhol erős DNy-i légmozgás teheti frissítővé. Napközben enyhe, csapadékmentes időre készülhetünk. 15 fok közötti értékeket mutathatnak majd a hőmérők, amely kirándulásra, és sétára rendkívül alkalmas, a friss tavaszi illatokat kedvelők számára.

Vasárnap:

Erősen felhős, borult ég, és egy hidegfront hozhat többfelé akár esőt, záporesőt. A szél napközben feltámad és északnyugatira fordul, ez kissé barátságtalanná teszi a vasárnapi időjárást. 9 fok körüli hőmérséklet várható kora délután, ennél enyhébb, kellemesebb hőmérsékletre csak a tőlünk keletebbre élők készülhetnek.

Hétfő:

Március 15-i, nemzeti ünnepünkre szeles idő ígérkezik. Történelmünk eme dicsőséges, szép napján az ország nyugati felén kevesebb felhőre van kilátás, viszont megerősödhet az ÉNy-i szél. A napos, szeles, felhős időszakok mellett a baranyai részeken délutánra eleredhet az eső. A hőmérséklet maximuma 10 fok körül alakul.

Orvosmeteorológia

Fronthatásra a hosszú hétvégén nem kell felkészülnünk. Viszont akinek a szervezete érzékeny a gyenge meleg frontra, nála jelentkezhetnek a jellemző tünetek. Ezek lehetnek a fejfájás, fáradékonyság, álmosságérzet, továbbá a fizikai és szellemi teljesítő képesség romlása. A felhős, szeles, napos, változékonyság a korábbi műtétek és csonttörések hegét nem kímélik, így azok jól látható helyén akár fájdalom is kialakulhat.

Légszennyezettség:

A legszennyezes.hu oldalon a szakemberek az általuk mért adatok alapján Pécs levegőjét pénteken egészségtelennek ítélték. A mért értékek az emberi szervezetre hosszú távon jelentős káros egészséghatásokat jelenthetnek, az érzékenyebb csoportoknál, már rövid távon tünetek mutatkozhatnak. Tehát több szempontból is indokolt a szájmaszk viselése, ami az orrunkat is védi. Reméljük az előttünk álló esős, szeles idő kisöpri a megyeszékhelyről a poros, káros levegőt és fellélegezhetnek az ott élők.

Forrás: idokep.hu, koponyeg.hu, legszennyezes.hu

Fotó: pixabay.com