Március idusa idén más, mint azt megszoktuk. Ezen a napon szoktuk ünnepelni Pesten és Budán, az ország minden pontján a márciusi ifjak bátor tetteit, a szabadság eszméjét, a közös kiállást, fellépést.

Március 15-én ma is az ő hősiességükre emlékezünk, óvva, féltve, követelve a szabadságot. Mert a szabadság 173 évvel 1848 és 31 évvel a rendszerváltás után is komoly veszélyben van. Küzdünk valós veszélyek ellen és hiszünk azok legyőzésében, mások képzelt ellenségeket, démonokat látnak.

A politikai kérdéseket ezen a napon évről évre az utcára szoktuk vinni, a kisebb és nagyobb rendezvényeken állunk ki a demokrácia, a szabadság mellett. 2021-ben azonban van egy olyan közös ellenségünk, amely átlép a jobb, bal, nemzeti, vagy internacionális, konzervatív, zöld, vagy liberális felosztáson.

Ez a közös ellenség a járvány. A politikai vitákat ugyan korlátozottan, de le lehet folytatni számos csatornán, vagy akár az utcán is – de máskor!

Holnap minden tömeges megmozdulás, vonulgatás felelőtlenség, aminek a levét közösen fogjuk meginni. A szabadság helyett a további bezártság, újabb és újabb halálesetek szerepelnek majd az egyenlegben.

Az LMP-Magyarország Zöld Pártja ezért azt kéri, mindenki biztonságban töltse az ünnepet, ne veszélyeztesse se saját maga se mások egészségét! Ez a mi hazánk érdeke, ha nem is érti, nem is éri fel mindenki! A vonulgatás, az értelmetlen tüntetés, új gócpontok kialakítása csak a vírusnak jó.

Legyen béke, szabadság és egyetértés!

Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté,
az LMP társelnökei