Egy év telt már el azóta, hogy bekövetkezett az első lezárás. Az eltelt időszakban leszámítva egy-két rövidebb időszakot, az ország és lakossága gyakorlatilag bezárkózott, vállalkozások ezrei, de talán tízezrei állnak a szakadékszélén, és most is azt kérik tőlünk: maradjunk otthon, kerüljük a másokkal való érintkezést, és amint lehet oltakozzunk.

Rendben, most utoljára otthon maradunk. Rendben, most utoljára kerüljük, hogy megöleljük a szeretteinket, barátainkat, rokonainkat. Rendben bár sokan vannak, akik szkeptikusak, de a normális életért cserébe beolttatjuk magunkat. Pontosabban beoltattnánk, ha legalább ez normálisan meg lenne szervezve. De nincs, és az emberek türelme fogytán van.

Orbán Viktortól egyébként vitathatatlanul jó döntés volt, hogy igent mondott a keleti vakcinákra, ez a nyugati országokhoz képest nagy előny, nem véletlenül állunk jobban oltottság terén, mint az EU legtöbb másik országa, mi vasárnap estig 17.7 százalékon álltunk, a spanyolok, németek, franciák alig 10-en.

Ugyanakkor, és itt jön a lényeg, a keleti vakcinákra szintén igent mondó Szerbia már a lakosság közel harmadát beoltotta, a példa tehát itt van előttünk, és bizony Orbánéknak muszáj lenne felpörgetnie az oltási kampányt, három okból kifolyólag.

Egyrészt, és ez a legfontosabb, hogy minél több halálesetet sikerüljön megakadályozni. Nap, mint nap emberek százai halnak meg az országban a koronavírus járvány miatt, és elnézve a számokat és a tendenciákat nem mostanában fog csitulni a harmadik hullám. Minél több vakcinát adnak be az orvosok, annál több ember életét lehet megmenteni. Így is nagyon sokan haltak meg, a halálozási arány kritikán aluli, a világon az egyik legrosszabb, mindemellett az egészségügy is borzalmasan túl van terhelve, és az összeomlás szélén áll.

Másrészt újra nyitásról egészen biztosan nem beszélhetünk addig, amíg nem alakul ki a nyájimmunitás. Ehhez viszont arra van szükség, hogy a lakosság legalább 60, de még inkább 70 százaléka találkozzon a vírussal, lehetőleg oltóanyag formájában. Vasárnapig 392 703 fő kapta meg a második oltást is, egy nulla minimum kellene ez a szám mögé, a lehető leggyorsabban. Azonban a vállalkozók sem fogják örökké bírni azt, hogy ne legyen bevételük, már csak miattuk is kellene egy tisztességes oltásiterv, nem olyan őskáosz, amit múlt hétvégén is láthattunk.

Harmadrészt – ahogy már írtam – fogy az emberek türelme, még azoké is akik egyébként nem tagadják a vírust, sőt tartanak is tőle. Sokan egy teljes esztendeje ülnek otthon, a kormány a végtelenségig nem kérheti a türelmüket. Ha nem jön össze a tervezett 500,000 oltás/hét akkor ez bizony nagyon sokáig fog elhúzódni. Ugye korábban még azt mondta a Fidesz, hogy ha kell egy hétvége alatt beoltanak mindenkit, a következő állításuk az volt, hogy húsvétig beoltanak mindenkit, aki regisztrált, ma már ott tartunk, hogy húsvétig beoltják a regisztrált időseket és betegeket. A kormány ne legyen büszke, mert nincs mire annak lenniük, igenis működjenek együtt az ellenzéki városokkal is, kölcsönösen segítsék egymást, ne piti politikai harcok miatt haljanak meg emberek, teljesen feleslegesen. Ha a kormány és az önkormányzatok összefognának, és kölcsönösen segítenék, nem gátolnák egymás munkáját, akkor valóban realitás lehetne a húsvéti újra nyitás.

Mindaddig viszont ez csak egy vágyálom lesz, csak hát az emberek türelme fogytán van…