A kormány március nyolcadikától két hétre gyakorlatilag lezárta az országot, egy hónapra pedig az iskolákat és óvodákat is bezárta (igaz csak részben, hiszen gyerekfelügyelet van), azonban a korlátozások ellenére sem javultak még a számok. Tegyük hozzá, ez nem is várható el ilyen gyorsan a mindenkori le- és bezárásoknak kettő, de inkább három hét kell, hogy a hatását éreztessék. Azonban a számok nemhogy nem javulnának, sokkal inkább romlanak, napról-napra többen és többen lesznek fertőzöttek, rekordmagas a kórházban kezeltek száma, soha ennyien nem voltak még lélegeztetőgépen, és a halálozási adatok sem alakulnak jól. Emellett az oltakozással sem halad igazán gyorsan a kormány ráadásul még mindig komoly a lakosságon belül a szkepticizmus a vakcinákkal kapcsolatosan. Elvileg jövőhétig szólnak a mostani szigorú intézkedések azonban gyakorlatilag az kizárható, hogy enyhítéseket jelentsen be Orbán Viktor. Készüljünk fel arra az eshetőségre, hogy akár a mostaninál is nagyobb szigor jöhet. Ugyanis sajnos erre is láthatunk példákat, és nem is kell messzire utazni.

Csehországban például – ahol hasonlóan rossz a helyzet, mint nálunk – nem csak bezárták a boltokat, iskolákat, ahogy itthon is, hanem a lakosság szabad mozgását is korlátozzák, alapos indok nélkül senki nem hagyhatja el a járást, ahol él. Az alapos indok pedig a munkába járás és az orvosok felkeresése. Ennyi, és nem több. A rendőrség ezt egyébként kíméletlenül ellenőrzi is. A csehet amikor ezt a drasztikus lépést meghúzták, napi szinten 10-13 ezer közötti fertőzöttet találtak, 7000 beteg feküdt kórházban és 1400 beteg volt súlyos állapotban. Kísértetiesen hasonló volt az ottani helyzet, mint amilyen most az itteni.

Olaszország is hasonló cipőben jár, tilos a városok, települések közötti közlekedés, és a lakóhelyet is csak engedéllyel lehet elhagyni.

Mi egyelőre még ennél szabadabban utazhatunk az országon belül, az esti kijárási korlátozáson túl mozoghatunk azonban akármennyire is nem szeretnénk, muszáj számolnunk az eshetőséggel, hogy ha nem alakulnak jól a számok a következő napokban, akkor a kormány nem enyhítést, hanem még komolyabb szigort fog bejelenteni. Reménykedjünk benne, hogy nem így lesz és abban is, hogy a vírus enyhülni fog.